Kuvausvinkit: Asetelmavalokuvaus

Terävyysalue

Asetelmakuvauksen toinen kulmakivi on terävyysalue. Termillä tarkoittaa sitä kuvan aluetta, joka näkyy tarkennettuna.

Objektiivi pystyy tarkentamaan vain yhteen kuvatasoon kerrallaan, ja vain tämä osa kohteesta toistuu terävänä. Osan edessä ja takana olevien alueiden tarkkuus on kuitenkin vain hieman heikompi. Ihmissilmään nekin näyttävät teräviltä. Tarkentunutta kokonaisaluetta kutsutaan terävyysalueeksi, ja se muuttuu himmenninaukon asetuksen mukaan. Pieni aukko, kuten f/16 tai f/22, tuottaa suurimman terävyysalueen, ja iso aukko, kuten f/2,8 tai f/4, tuottaa kapean terävyysalueen.

Picture_Tutorial_DSC_p4_1 
Hi Tech, © Jochen Lenz 2010, Canon PowerShot A610.

Terävyysalueeseen vaikuttaa myös objektiivin ja kohteen välinen etäisyys. Jos tarkennat lähemmäs ja tuot kameran kohteen lähelle, terävyysalue kapenee. Asetelmakuvissa kamera on tavallisesti melko lähellä kohdetta, ja kuvaamisessa käytetään lähikuvausasetusta. Koska terävyysalue on kapea, vain pieni alue tarkennetun kohdan edessä ja takana näkyy terävänä. Kameran AF-pisteen zoomauksella voit suurentaa kuvan tarkennuskehystä. Painamalla laukaisimen puoliväliin voit katsoa, mitä kaikkea näkyy tarkennettuna.

Kapea terävyysalue luo hienon tehosteen. Jos kuvaat kolmea sakkinappulaa, jotka on asetettu eri etäisyydelle kamerasta, yhteen nappulaan tarkentaminen jättää kaksi muuta epätarkoiksi. Leiki vaikutuksella siirtämällä tarkennusta nappulasta toiseen. 


Jos kamerassasi on aukon esivalinta (Av), voit hallita terävyysaluetta jossain määrin. Valitse tilaksi aukon esivalinta ja määritä aukko, niin kamera säätää valotusajan. Määritä objektiiville suuri aukko (pieni f-luku), kun haluat kapean terävyysalueen. Määritä pieni aukko (suuri f-luku), kuten f/16, kun haluat laajan terävyysalueen. Tarkasta tulokset kuvaamisen jälkeen, niin näet eron.

1  2  3  4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?