Kuvausvinkit: Asetelmavalokuvaus

Kokeile eri valaistuksia

Ikkunasta tuleva valo riittää, jos kuvaat keskellä päivää. Illalla tarvitaan lisävaloa.

Helppo ratkaisu on valaisin, jonka voit asettaa sopivaan paikkaan ja kulmaan. Korvaa ikkunasta tuleva valo asettamalla valaisin kohteen sivulle. Jos asetat kohteen vierellä olevan valaisimen vastakkaiselle puolelle valkoisen heijastinpinnan, voit hallita tummien alueiden yksityiskohtien määrää.

Picture_Tutorial_DSC_p3 
Pallo hallussa, © Matthew Palmer 2012, Canon EOS 5D Mark II.

Valkotasapaino
Eri valolähteet tuottavat eri sävyistä valoa. Päivänvalonkin väri vaihtelee. Valo on lämmintä (punaisempaa) auringonnousun ja -laskun aikoihin ja viileää (sinisempää) keskipäivällä. Pilvisenä päivänä tai varjossa aurinkoisena päivänä valo on vielä viileämpää. Tätä ilmiötä kutsutaan värilämpötilaksi.

Myös keinovalon värilämpötila vaihtelee. Hehkulamppu hehkuu oranssia, ja loisteputki loistaa vihreää. Silmät sopeutuvat valon värilämpötiloihin automaattisesti, ja kameran automaattinen valkotasapaino (AWB) huolehtii yleensä säädöistä kuvattaessa. Voit valita valkotasapainon myös itse kameran esiasetuksista, joita ovat esimerkiksi päivänvalo, pilvinen, hehkulamppu ja loisteputki.

Jos kuvaat värikästä kohdetta läheltä, Valkotasapainon säätö tuottaa parhaan tuloksen. Asetus määritetään eri tavoin eri kameramalleissa, mutta yleensä se tapahtuu niin, että otat kuvan valkoisesta paperiarkista tai vastaavasta. Kamera mukauttaa valkotasapainon tämän neutraalin kuvan perusteella. Katso vaiheittaiset ohjeet käyttöoppaasta.

Valaisimen tuottaman valon etu luonnon valoon nähden on joustavuus. Voit esimerkiksi suunnata valokeilan kohteeseen ylhäältäpäin. Kokeile eri vaihtoehtoja, kunnes olet tyytyväinen kuviisi. Etene rauhallisesti ja tarkasta kukin kuva huolellisesti. Kiirettä ei tarvitse pitää, sillä kohde ei karkaa mihinkään. 

1  2  3   4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?