EOS-vinkit

Vinkkejä EOS-kameroilla kuvaaville

Kevät lupaa tulevaa kauneutta ja lämpöä. Se tuo mukanaan uutta elämää. Päivien pidentyessä puihin ilmestyy silmuja, kasvit puhkeavat kukkaan ja lintujen laulu alkaa. Maailma tuntuu pursuavan positiivista energiaa.


  • Valmistaudu tilannekuvaukseen
  • Huomio taustaan
  • Luontokappaleiden näkökulmasta
  • Valoa kohti
  • Kirkkaita ja valoisia kuvia
  • Huomaamatonta tilannekuvausta
  • Hyödynnä RAW-kuvausta


Valmistaudu tilannekuvaukseen

Nappaa naurunpurskahdus. Kahden ystävyksen katseiden kohtaaminen. Jos haluat ikuistaa ihmisille luonteenomaisia hetkiä, käytä keskipitkää teleobjektiivia tai zoom-objektiivia, jolla voit kuvata huomaamattomasti. Valovoimainen 50–85 mm:n objektiivi on tähän omiaan. Se tarkentaa kohteeseen nopeasti ja tarkasti – sinun tarvitsee vain odottaa, tarkkailla ja painaa laukaisinta oikealla hetkellä.

Vinkki: Käytä kuvatessasi muotokuvatilaa tai aukon esivalintaa (Av) ja automaattista ISO-herkkyyttä. Valitse tarkennusvaihtoehdoksi AI Servo, jotta kamera seuraa kohdetta. Jos kuvaat ystäviä tai sukulaisia, heidän erilaiset reaktionsa ovat sinulle todennäköisesti tuttuja. Ole siis valmiina ikuistamaan heidät luonteenomaisissa tilanteissa.

kevät – Canon
Pabak Sarkar: Yhteinen kahvihetki
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Huomio taustaan

Jotta saat hyviä kuvia, sinun täytyy kiinnittää huomiota kuvattavan henkilön lisäksi myös olosuhteisiin. Värikäs ja pirteä ympäristö luo kuviin oikean tunnelman. Haasteena on valita tausta, joka ei kilpaile pääkohteen kanssa mutta on kuitenkin visuaalisesti kiinnostava. Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi – kuten Canon EF 24mm f/2.8 IS USM – auttaa ikuistamaan ihmisiä heille luonteenomaisella hetkellä.

Vinkki: Käytä suurta aukkoa ja täytä pääkohteella alle kolmannes kuva-alasta.

kevät – Canon
Mario Mancuso: Kukkia ja muistoja
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Luontokappaleiden näkökulmasta

Pyri eläimiä kuvatessasi laskeutumaan niiden silmien korkeudelle. Näin pääset katsomaan maailmaa niiden näkökulmasta ja saat ikuistettua niiden persoonallisuuden. Kun laskeudut alemmas, saat kuviisi erilaisen ja hauskan perspektiivin ja myös ympäristö mahtuu hyvin mukaan kuvaan. Tähän aikaan vuodesta kuvien visuaalista ilmettä on helppo korostaa luonnonvalon avulla.

kevät – Canon
Phil Roeder: Koira 345/365
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

kevät – Canon
Martinak15: Kevät
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Valoa kohti

Kevään myötä saapuvat raikkaat, aurinkoiset päivät, ja kuvista on helppo saada kirkkaita ja valoisia. Asetu niin, että aurinko on kohteen takana juuri kuvan ulkopuolella. Käytä Canon EF 24-70mm f/4L IS USM -objektiivia tai muuta laajakulmaobjektiivia ja suurinta aukkoa. Varo katsomasta objektiivin läpi suoraan aurinkoon – käytä tarvittaessa kuvaus näytöllä -toimintoa ja sommittele kuva nestekidenäytöllä. 

Valotuksen mittaustavaksi kannattaa myös vaihtaa esimerkiksi osa-ala- tai pistemittaus. Tällöin kamera painottaa valotuksessa kohdetta eikä suhteessa kirkkaampi taustavalo vaikuta kuvaan liikaa.


Kirkkaita ja valoisia kuvia

Valoisina kevätpäivinä ajatuksia herättävien kuvien ottamiseen on paljon tilaisuuksia. Valitse aukon esivalinta (Av) ja säädä valotusta kirkkaammaksi valotuksen korjauksen avulla. Yhdenkin askeleen korjaus kirkkaampaan suuntaan voi riittää. Tavoitteena on vangita valoisa tunnelma ennemmin kuin valottaa kuva teknisesti oikein. 


Huomaamatonta tilannekuvausta

Jos haluat ikuistaa ihmisten todellisen persoonallisuuden, sinun täytyy kuvata mahdollisimman huomaamattomasti. Kun kamera on hiljainen, on vähemmän todennäköistä, että kohde reagoi kuvaamiseen. Vaimenna laukaisimen ääntä valitsemalla äänetön tila tai käyttämällä Kuvaus näytöllä -toimintoa. 


Hyödynnä RAW-kuvausta

Jos kamerasi tukee RAW-kuvausta, se kannattaa ottaa käyttöön. Tällöin voit parannella kuvia jälkikäteen, mikä myös auttaa kohteen luonteen esiin tuomisessa. Voit esimerkiksi lisätä kuvien kirkkautta tai vaihtaa kuva-asetuksia värikkäämmäksi ja tallentaa uuden version sitten muistikortille. Toki voit myös käsitellä alkuperäisen RAW-kuvan uudelleen tietokoneella myöhemmin.

Jos EOS-mallisi ei tue RAW-kuvien käsittelyä kamerassa, voit käsitellä kuvat jälkikäteen tietokoneella kaikkien EOS-kameroiden mukana tulevalla Digital Photo Professional -ohjelmalla. 


Lähetä kuvasi galleriaamme

Oletko jo kokeillut uusia kuvaustapoja? Lähetä otoksesi galleriaamme. Galleriassa esittelemme omat suosikkimme meille lähetetyistä kuvista. Lähetä kuvasi.