Kuvausvinkit: Urheilukuvaus

Ratkaiseva hetki

Urheilukuvauksessa ratkaisevalla hetkellä on erityisen suuri merkitys.

Se saattaa olla juuri se hetki, jolloin juoksija heittäytyy maaliviivan yli tai tennismaila osuu palloon. Monet kuvaajat hyödyntävät ratkaisevan hetken ikuistamisessa kameran jatkuvaa kuvaustilaa.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p3_1

Maali, © Torben Andresen 2011, Canon EOS-1D Mark IV

On upea tunne pystyä ikuistamaan ratkaiseva hetki yhteen otokseen. Salaisuus on oikean hetken ennakoimisessa – ja se vaatii paljon harjoittelua. Pyydä kaveriasi lyömään tennispalloa mailalla ja katso, miten monta kertaa pystyt ottamaan kuvan hetkestä, jolloin maila osuu palloon. Siirry sen jälkeen haastavampiin tilanteisiin, kuten jalkapallon potkaisemiseen. Saatko kuvan hetkestä, jolloin potkaisijan jalka osuu palloon?

Pysäytä tai panoroi
Liikkuvia kohteita kuvattaessa on selvää, että liikkeen pysäyttämiseen tarvitaan lyhyt valotusaika. Kun käytetään 1/1000 sekunnin valotusaikaa, kuva on paljon tarkempi kuin käytettäessä 1/100 sekunnin valotusaikaa.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p3_2

Panorointi, © Enrico Bogetto 2011, Canon EOS 30D

Mutta haluatko ottaa pysähtyneen kuvan? Se saattaa näyttää elottomalta ja valjulta. Liikkeen epäterävöittäminen tuo kuvaan vauhdikkuutta. Valotusaika valitaan seuraavien seikkojen perusteella:
   • kohteen liikkeen nopeus
   • kohteen ja kameran välinen etäisyys
   • haluamasi liikkeen epäterävyyden määrä. 
Aseta EOS-kameran valintakiekko asentoon Tv (valotusajan esivalinta AE) ja kokeile eri valotusaikoja. Katso, millainen vaikutelma kussakin ottamassasi kuvassa on.

Toinen tapa pysäyttää kuva on käyttää melko pitkää valotusaikaa (esimerkiksi 1/30 sekuntia) ja seurata kohdetta kääntämällä kameraa. Tätä kutsutaan panoroinniksi. Tavoitteena on pitää kohde samassa kohtaa etsintä niin, että se näkyy terävänä. Kameran panorointi sumentaa taustan, jolloin kuvaan syntyy liikkeen tuntu.

Jos objektiivissa on kuvanvakain, objektiivin rungon sivulla saattaa olla kytkin, jonka avulla voit tehostaa panorointia. Kytkin on yleensä tilassa 1, joka vakauttaa kameraa sekä pysty- että vaakasuunnassa. Kun otat käyttöön tilan 2, kameraa vakautetaan vain pystysuunnassa. Tämä sopii täydellisesti toiminnan kuvaamiseen panoroimalla.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää