Kuvausvinkit: Urheilukuvaus

Objektiivit

Ammattimaiset urheilukuvaajat käyttävät superteleobjektiiveja. Kun objektiivin polttoväli on 400 mm, 600 mm tai jopa 800 mm, kuvaan saa kohteita, joita ihmissilmä ei erota tarkasti.

Nykyisten objektiiviesi polttovälit eivät ehkä ole kovin pitkiä. Silti normaalikin zoom-objektiivi, kuten EOS-kameran mukana usein toimitettu EF-S 18–55 mm f/3,5–5,6 IS II, riittää kohteen tuomiseen lähemmäksi. Valitse vain urheilulaji tai tapahtuma, jossa kohteet eivät ole liian kaukana. Näissä tilanteissa erittäin pitkä polttoväli on usein liikaa ja normaali zoom riittää hyvin.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2_1

Pallo, © Kevin Evans-Jones 2011, Canon EOS 40D

Jos kuvaat urheilua, jossa tapahtumat ovat kauempana, valitse pitkän polttovälin telezoom-objektiivi, kuten EF 70–300 mm f/4–5,6 IS USM.

Objektiivit, joissa on suuri maksimiaukko (vähintään f/2,8), ovat erittäin käteviä. Kun EOS-kameran kuvakennoon pääsee enemmän valoa, valotusajan voi valita vapaammin. Lisäksi suuri aukko helpottaa kohteen nostamista esiin taustasta: syväterävyys on pieni ja kohde erottuu hyvin ympäristöstä.

Tutustu urheiluobjektiiveja koskeviin vinkkeihin EOS Adventure -palvelun EOS Knowledge -osiossa.

Kohteen tarkentaminen
EOS-kamerassasi on nopea ja täsmällinen tarkennus, ja voit säätää sen urheilukuvaukseen sopivaksi valitsemalla jatkuvan tarkennuksen. Kun pidät laukaisinta puoliväliin painettuna, kamera säätää tarkennusta jatkuvasti samalla, kun seuraat kohdetta.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2_2

Jamie hyppää, © Simon Moore 2011, Canon EOS 1000D

Tarkennus käsin
Tietyissä urheilulajeissa käsitarkennus toimii parhaiten. Jos kuvaat esimerkiksi korkeushyppyä, tiedät tarkalleen, missä kohdassa urheilija ylittää riman. Aseta objektiivi käsitarkennukselle ja tarkenna rima. Paina laukaisinta, kun hyppääjä on sopivassa kohdassa.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää