LEGRIA-vinkit

Tee hauska kokkausvideo LEGRIA-kameralla

Kun talvi alkaa kietoa syksyn viimeisiä lehtiä hyiseen syleilyynsä, puitteet kauniiden videoiden ottamiseen paranevat. Marraskuussa alkava juhlakausi on perheiden ja ystävysten jälleennäkemisen aikaa. Tällöin on hyvä pitää kamera aina käsillä, jotta olet valmiina kuvaamaan myöhäisillan kokoontumisia takkatulen ääressä tai kävelyretkiä iltahämärissä.

Ruokapöytien antimet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kylminä päivinä ihmiset kaipaavat lämmintä ruokaa, joka kypsennetään usein hitaasti. Tämä antaa mainion tilaisuuden videokuvaukseen.

Kuvittele olevasi ruokabloggaaja, joka kehittää uutta reseptiä lukijoitaan varten. Videolla kuin videolla on tärkeää pitää katsojien mielenkiinto tarinassa. Ruokaa laitettaessa perustarina on varsin selkeä. Keräät ja valmistelet ainesosat, sekoitat ja kypsennät ne ja esittelet lopuksi lopputuloksen. Tällöin sinun on helppo suunnitella, millaisten otosten avulla pystyt parhaiten esittelemään taitojasi ja näyttämään, miten ruoka valmistetaan.


Ainesosien kuvaaminen

Talvisia ruokalajeja voi etsiä vaikkapa netistä. Kun olet löytänyt reseptin, josta pidät, kerää tarvittavat ainesosat ja ota niistä kustakin lähiotoksia. LEGRIA-kamerasi optisen zoomin avulla saat elokuvamaisia lähiotoksia, joissa tausta on sumea.

Voit käydä vaikka paikallisilla markkinoilla ja kuvata myynnissä olevia tuotteita vilpoisena syyspäivänä. Kotona muista kuvata esimerkiksi kauden kasvisten kuorimista ja pilkkomista sekä läheltä että kaukaa. Saat luotua vaikutelman kotiruoan valmistuksesta helpommin, jos poistat ainesosat pakkauksista ennen kuvaamista.

Vuodenajat – Canon
Catherine Sharman – Perinnetomaatit
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Sekoitus ja kypsennys

Jos valmistukseen kuuluu sekoittaminen tai useiden ainesosien yhdistäminen, nämä tilanteet kannattaa kuvata. Älä käytä koko ajan samaa kuvakulmaa, vaan kokeile siirtää kameraa paikasta toiseen. Jos LEGRIA-kamerasi tukee etäkäyttöä matkapuhelimen avulla, voit hyödyntää tätä toimintoa ja sijoittaa kameran paikkaan, josta et normaalisti pystyisi kuvaamaan.

Lopullisesta videosta tulee kiinnostavampi, jos kuvaat eri kuvakulmista ja eri polttoväleillä. Voit myös sijoittaa kameran kuvaamaan kokkia työssään. Jos valmistat ruoan itse, voit kääntää näytön itseäsi kohti. Näin saat varmistettua, että sommittelu on kohdallaan. Muista kuitenkin katsoa objektiiviin näytön sijaan. Jos ruoka täytyy laittaa kylmään ennen kypsennystä, saat hienon otoksen, kun sijoitat kameran hetkeksi jääkaappiin kuvaamaan sitä sisältä päin. Tarkista kuitenkin ensin, että tämä on turvallista – äläkä koskaan kokeile samaa uunissa.

Ruoanlaitossa syntyy lämpöä, joten näytä tämä videollasi. Jos haluat kuvata ruoasta nousevaa höyryä, valon täytyy tulla höyryn takaa. Taskulamppu tai liesituulettimen valo toimii hyvänä kohdevalona, joka hohtaa höyryn läpi. Varo kuitenkin vahingoittamasta kameraa tai itseäsi kuumassa höyryssä. 


Tarjoilu

Oli kyseessä sitten syksyinen ateria yhdelle tai talvinen pata kokonaiselle joukolle ystävyksiä, ruoka täytyy asettaa tarjoiluastioihin. Muista kuvata sitä esille pantuna. Mieti etukäteen, miten toimit asetellessasi ruokaa tarjolle, ja kuvaa jokainen vaihe parhaasta kuvakulmasta. Kuvaa lähiotoksia ruoasta, kun se siirretään kattilasta, sekä kattilasta ja lautasesta yhdessä.

Jos kyseessä on usean ihmisen ateria, kuvaa myös ruokailijoita nauttimassa vaivannäön tuloksista. Kukin ruokalaji kannattaa esittää houkuttelevasti sopivien astioiden ja muiden välineiden kera. Hienon lopputuloksen saat esimerkiksi, kun luot kontrastia oranssille muhennokselle sinisävyisillä lautasilla. Videon loppuun voit vaikka lisätä vielä otoksen tyhjästä lautasesta.