Kompaktikameravinkit

Väistyvän syksyn kuvaaminen IXUS- tai PowerShot-kameralla

Talven kietoessa syksyn viimeisiä lehtiä hyiseen syleilyynsä mahdollisuudet kauniiden kuvien ottamiseen ovat erinomaiset. Marraskuussa alkava juhlakausi on perheiden ja ystävysten jälleennäkemisen aikaa. Tällöin on hyvä pitää kamera aina käsillä, jotta olet valmiina kuvaamaan myöhäisillan kokoontumisia takkatulen ääressä tai kävelyretkiä iltahämärissä.

Kannattaa pitää kompaktikamera aina mukanasi myöhään syksyllä ja alkutalvesta. Ikinä ei voi tietää, koska eteen tulee tilaisuus saada kauniita kuvia. IXUS- tai PowerShot-kameralla pystyt luovempaan kuvaukseen kuin älypuhelimella ja saat enemmän irti tunnelmallisesta taivaasta, kirkkaista väreistä tai ilotulituksista. 


Välitä tunnelma yksityiskohtien avulla

Syksyn väistyessä talven tieltä yhä useammat ihmiset kaivavat esiin talvitakit, kaulahuivit, lapaset ja pipot. Voit välittää vuodenajan tunnelman kuvaamalla sellaisia pintoja ja piirteitä, jotka ilmentävät lämpimämpien vaatteiden käyttöönottoa. Kokeile makrokuvausohjelmaa tai siirry lähemmäksi kohdetta. Tutki lapasten, huivien ja villapaitojen yksityiskohtia. Voit vaikkapa ottaa ryhmäkuvan perheestäsi tai ystävistäsi lämpimästi pukeutuneina.

Vuodenajat – Canon
Jacquelyn Loadman – Talven aikaa
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


Hyödynnä eri kuvaustiloja

Monissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa on hyödyllisiä kuvaustiloja esimerkiksi ilotulitusten tai lumisten näkymien kuvaamiseen. Sään kylmetessä Lumi-kuvaustila auttaa tallentamaan hanget puhtaanvalkoisina ankean harmaan sijaan. Joissakin IXUS- ja PowerShot-malleissa on myös Ilotulitus-ohjelma, jonka avulla saat hienoja kuvia ilotulitteista.

Vinkki: Kokeile jalustan tai muun vakaan alustan (kuten pöydän tai aidan) käyttöä, jotta pystyt kuvaamaan ilotulituksia riittävän pitkällä valotusajalla. 


Ikuista heijastukset

Ikuista kaupunkiympäristön rakennusten ja valojen heijastukset märillä pinnoilla ja lammikoissa. Kaupunkikuvauksessa saat väreistä kylläisemmät käyttämällä Erittäin elävä -kuvaustilaa tai valitsemalla P-ohjelmaa käyttäessäsi My Colors -valikosta Elävä-asetuksen.

Vinkki: Jos PowerShot-kamerassasi on kääntyvä nestekidenäyttö, hyödynnä sitä. Laske kamera matalalle lähelle märkää pintaa tai lammikkoa, niin valojen heijastukset veden pinnassa näyttäytyvät edukseen.


Dramaattinen sää

Talven saapuessa pilvet näyttävät usein harmailta ja raskailta. Pyydä perheenjäseniäsi tai ystäviäsi pukeutumaan kirkkaisiin väreihin, kuten punaiseen tai keltaiseen. Tällöin saat luotua hienoja kontrasteja synkempää taivasta vasten. Odota hetkeä, jolloin aurinko osuu pilvien raosta kohteeseen mutta taustalla näkyy tummia ja uhkaavia pilviä. Sommittele kuvat huolellisesti – kokeile myös lyhyttä polttoväliä, jolloin kohde näkyy vain pienenä väripilkkuna myrskypilviä vasten. 


Lähetä kuvasi galleriaamme

Innostuitko kuvaamaan syksyn taittumista talveen? Lataa kuvasi galleriaan. Galleriassa esittelemme omat suosikkimme meille lähetetyistä kuvista.