Kuvausvinkit: Vuodenaika ja sää

Sateenkaaret

Sää vaihtelee ja toisinaan taivaalla näkyy myös värikäs sateenkaari.

Sateenkaaret syntyvät, kun valo taittuu vesihiukkasista. Ne näkyvät yleensä parhaiten, kun aurinko on takanasi ja sateenkaari edessäsi. Sateenkaaren valokuvaaminen on yksinkertaista, sillä sitä varten tarvitaan vain sopiva ympäristö ja oikeanlainen sommittelu. Pidä mielessä kuvan kolmanneksen sääntö ja kuvassa oleva S-muoto. Jos haluat lisätietoja, lue kuvausvinkit.

Picture_Tutorial_img3_EOS 
Sateenkaari, You Connect -jäsen Monica Paterlini, Canon Digital IXUS 90 IS

Kokeile objektiivin eri polttovälejä. Laajakuvaotokseen saat mahtumaan koko sateenkaaren, mutta saatat saada vaikuttavamman kuvan, jos tarkennat kuvan johonkin yksityiskohtaan.

Vaikuttava taivas
Maisemakuvissa kuvauskohteen valon määrä vaihtelee usein voimakkaasti. Taivas on usein kirkkaampi kuin maa. Tämä tarkoittaa, että jos maa on sopivasti valottunut, taivas on todennäköisesti ylivalottunut. Siksi maisemakuvissa taivas on usein valkoinen, vaikka muistat nähneesi taivaalla pilvimuodostelmia.

Harmaasuotimen sävy on yläosassa tumma ja vaalenee asteittain täysin kirkkaaksi alaosaan siirryttäessä. Käytettäessä harmaasuodinta kameran objektiivin edessä taivas valottuu heikommin, mutta maa valottuu edelleen normaalisti. Esimerkiksi punaiset tai ruskeat suotimet voivat tuoda maisemaan uutta perspektiiviä.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Muotokuvaus
Tutustu kameraasi
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus