Kuvausvinkit: Vuodenaika ja sää

Valokuvausta joka säällä

Oletko hyvän sään valokuvaaja? Otatko kameran esiin vain auringonpaisteella? Siinä tapauksessa menetät loistavia kuvausmahdollisuuksia.

Picture_Tutorial_img1 
Sumu, You Connect -jäsen Marek Grum, Canon EOS 450D

Sumu, sade, pakkanen ja sateenkaaret ovat vain hyväksi kuvallesi, sillä ne auttavat luomaan näyttäviä tehosteita. Seuraa säätiedotuksia ja suuntaa ulos, kun muut jäävät kotiin.

Kuvausvinkkien aiheet:
• Ole aamuvirkku
• Sadepäivät
• Öinen sade
• Vaikuttava taivas
• Sateenkaaret
• Pakkasaamut

Ole aamuvirkku
Olet varmaan kuullut tämän ennenkin, mutta se kannattaa toistaa: nouse aikaisin ja ota kuvia heti auringonnousun jälkeen. Kun aurinko on vielä matalalla, se antaa pehmeää ja lämmintä valoa syksyiseen luontoon.

Tähän aikaan vuodesta aamut ovat usein hieman usvaisia tai sumuisia, mikä luo valokuvaan kiehtovan tunnelman. Ilmaperspektiiviksi kutsuttu ilmiö saa kauempana olevat kohteet näyttämään vaaleammilta kuin lähellä olevat. Olet varmaan huomannut tämän katsellessasi etäisiä kukkuloita – mitä kauempana ne ovat, sitä heikompi kontrasti.

Voit hyödyntää tätä ilmiötä myös tiheässä usvassa tai jopa sumussa. Näissä oloissa kaukaiset kukkulat eivät erotu ollenkaan, mutta lähellä oleva kohde, kuten puu, voi silti näkyä selvästi. Jos otat kuvan kohteesta avaraa maisemaa vasten, kontrastista tulee hyvä, mutta tausta näkyy hyvin vaaleana. Näin pääkohde korostuu valokuvassa.

1   2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Muotokuvaus
Tutustu kameraasi
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus