Kuvausvinkit: RAW

Terävyys

Usein kuvat kaipaavat terävöittämistä.

Terävöittäminen lisää tavallaan valikoidusti kontrastia. Video esittelee eroa, kun kuvaa ei ole terävöitetty lainkaan ja kun sitä on terävöitetty enimmäismäärä. Valikon 200%-painikkeella kuvasta on suurennettu osa, jossa vaikutus näkyy selvimmin.


Kuvien tallentaminen
Kun olet tehnyt haluamasi muutokset, mene DPP:n päävalikkoon (ei ikkunan painikkeisiin) ja valitse File (Tiedosto) -valikosta Convert and save… (Muunna ja tallenna...). Näyttöön aukeaa seuraava ikkuna, jossa voit valita haluamasi tiedostomuodon. Vaihtoehdot ovat JPEG, TIFF tai molemmat. Image quality (Kuvanlaatu) -liukusäädin vaikuttaa pakkaussuhteeseen. Pienemmät arvot riittävät, jos kuvaa katsellaan tietokoneen näytöltä, kun taas tulostamista varten kannattaa valita suurempi arvo (tiedostokokokin kasvaa tällöin).

Picture_Tutorial_p8_02

Output resolution (Tarkkuus) ilmoitetaan dpi-arvona (Dots Per Inch, pisteitä tuumaa kohti). Dpi-arvo kertoo tulostetun tai ruudulla näytetyn kuvan erottelukyvyn. Tulostamisen hyvä vähimmäistarkkuus on 350 dpi, kun taas tietokoneen näytölle riittää 72 dpi. Jos lopputulos ei miellytä, voit palata takaisin RAW-tiedostoon ja luoda tiedostosta erilaisen kuvan.

Picture_Tutorial_p8_03

Kun suljet DPP:n, ohjelma kysyy, haluatko tallentaa muokatut kuvat (katso edellä). Tämä on erilainen toiminto kuin Convert and save… (Muunna ja tallenna...). Jos päätät tallentaa muokatut kuvat, DPP liittää tiedot tekemistäsi muutoksista RAW-kuvaan. Muutokset näkyvät edelleen RAW-kuvassa, kun seuraavan kerran avaat sen. RAW-kuva säilyy silti ennallaan, sillä muokkaat vain kuvaan liitettyjä tietoja. Kuvan tallentamisesta tällä tavalla on hyötyä erityisesti silloin, kun haluat jatkaa kuvan muokkaamista toisella kertaa etkä halua aloittaa aivan alusta.

Tutustu itse DPP:hen
Paras tapa oppia käyttämään DPP:tä on käyttää sitä. Näet kaikki tekemäsi muutokset näytöllä reaaliajassa. Muutokset eivät muokkaa alkuperäistä RAW-kuvaa, joten voit aina aloittaa alusta. Palaamme muihin DPP:n hyödyllisiin ominaisuuksiin myöhemmin.

1 2 3 4 5 6 7 8

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Objektiivit
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Pidä hauskaa kamerallasi
Matkakuvaus
Urheilukuvaus