Kuvausvinkit: RAW

RAW-kuvien käsitteleminen

EOS-kamerasi tallentaa kuvat RAW-muodossa. RAW ei ole lyhenne eikä tekninen termi, vaan se tarkoittaa yksinkertaisesti "käsittelemätöntä".

RAW-tiedot ovat peräisin kameran kennon miljoonista pikseleistä. Pikselit ovat valoherkkiä ja reagoivat valoon synnyttämällä pienen sähkövirran. Kunkin sähkövirran arvo muunnetaan digitaaliseen muotoon. Nämä tiedot muodostavat suurimman osan RAW-kuvatiedoston sisältämistä tiedoista.

Näissä kuvausvinkeissä kerrotaan, miten voit muokata alkuperäistä valokuvaa RAW-kuvatiedostojen avulla.

• RAW-kuvat verrattuna JPEG-kuviin
• Canon Digital Photo Professional (DPP)
     – DPP-ohjelmiston käyttö
     – kirkkaus
     – valkotasapaino
     – kuva-asetukset
     – kontrasti
     – värisävy
     – värikylläisyys
     – terävyys
     – kuvien tallentaminen.

Picture_Tutorial_p1 

JPEG-kuvat verrattuna RAW-kuviin
JPEG-lyhenne kuvaa menetelmää, jolla kameran taltioimasta suuresta tietomäärästä tehdään pienempi tiedosto. Kamera tarkistaa kuvassa käytetyt asetukset, kuten valkotasapainon, kuva-asetukset, kontrastin, värikylläisyyden, värisävyn ja terävyyden. Sen jälkeen kamera käsittelee kuvan asetusten mukaisesti ja poistaa tarpeettomat tiedot. Pakatun JPEG-kuvan tiedostokoko on pienempi tallennettaessa, mutta katseltaessa sen voi avata suurempaan kokoon.

JPEG-tiedostojen etuna on, että niitä voi tulostaa, siirtää ja tallentaa ilman erillistä käsittelyä. Huono puoli on se, että kuvan ottamisen jälkeen sen muokkausmahdollisuudet ovat rajalliset.

Monet valokuvaajat kuvaavat ja tallentavat kuvat mieluummin RAW-muodossa, jolloin kaikki kuvakennon tiedot tallennetaan lähes sellaisenaan. RAW-tiedostojen etuna on, että monet kuvausta koskevat päätökset voi tehdä siinä vaiheessa, kun kuva on avattu tietokoneessa.

Jos esimerkiksi otat kuvan JPEG-muodossa päivänvalossa ja kameran valkotasapainon asetuksena on hehkulamppu, kuva epäonnistuu. RAW-tiedostoa käytettäessä valkotasapainon voi valita kuvan ottamisen jälkeen, jolloin tätä ongelmaa ei ole. Myös monia muita kuvan ominaisuuksia voi muuttaa ja säätää, jolloin lopputulokseen voi vaikuttaa monipuolisemmin kuin kuvaushetkellä.

1  2 3 4 5 6 7 8

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Objektiivit
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Pidä hauskaa kamerallasi
Matkakuvaus
Urheilukuvaus