Kuvausvinkit: Muotokuvaus

Mustavalkoiset muotokuvat

Menneiden aikojen upeat muotokuvat otettiin mustavalkoisina, koska värivalokuvausta ei ollut vielä keksitty.

Picture_Tutorial_img3_DSC
Self-portrait, You Connect member Zacarias Abad Torres, Canon EOS 550D

Voit luoda saman tehosteen käyttämällä mustavalkoasetusta, joka on yleensä käytettävissä My Colours -tilassa. Tässä tapauksessa työskentelet mustavalkoisen kuvan kanssa. Monet kuvaajat kuvaavat mieluummin väreissä ja muuntavat sitten valitsemansa kuvat mustavalkoisiksi tietokoneessa.

Värien poistaminen korostaa usein kasvojen ilmeitä. Tulos on usein paras, kun kuvassa on voimakkaita valoisia ja varjoisia alueita esimerkiksi, kun valaistus on suunnattu kuvattavaan henkilöön sivulta.

Camera Settings (Kameran asetukset)
Canon-kameroissa on useita asetuksia, joilla voit parantaa muotokuvia.

Useimmissa malleissa muotokuvatila käyttää automaattisalamaa.  Tällöin kamera käyttää salamaa automaattisesti, kun valaistus laskee tietyn tason alapuolelle tai kun kameralla kuvataan vastavaloon.

Joissakin malleissa kamera siirtyy jatkuvaan kuvaukseen, kun muotokuvatila on valittu. Tällöin suljin ottaa kuvia niin kauan kuin pidät laukaisinta painettuna. Yleensä kannattaa ottaa ainakin kaksi kuvaa nopeasti peräkkäin. Kuvattava henkilö kuulee sulkimen äänen, kun ensimmäinen kuva otetaan, ja rentoutuu. Toisessa muutaman sekunnin sisällä otetussa kuvassa ilme on jo vähemmän kireä.

Nämä helpot kuvaustilat ovat käteviä, kun aloitat muotokuvauksen. Mutta jos haluat ottaa luovempia kuvia, kannattaa kokeilla Aukon esivalinta (AE) -tilaa, jos se on saatavana. Tällöin voit valita aukon koon haluamasi valotuksen mukaan. Voit myös valita, käytetäänkö sisäistä salamaa vai ei sen sijaan, että jättäisit valinnan kameran varaan.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Tutustu kameraasi
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus