Ikuista koko tarina

Pienet ja kevyet kompaktikamerat ovat parhaimmillaan henkilökuvissa ja muissa spontaaneissa tilanteissa, joissa suuri järjestelmäkamera herättää liikaa huomiota. IXUS- ja PowerShot-kamerat voi myös sujauttaa helposti laukkuun ja ottaa mukaan minne tahansa. Tärkeä tilanne voi tulla eteen koska tahansa, ja sinä saatat olla ainoa paikalla oleva valokuvaaja.

Ikuista koko tarina – Canon
© Gerry Lauzon otti tämän kuvan Canon PowerShot G12 -kameralla


Aloittelija

Älä käytä zoomia vaan jalkojasi

Jos kuvaat musiikkifestivaalin tai lakkoilun kaltaisia tapahtumia, laajalla zoom-asetuksella kuvaan voi mahduttaa enemmän sisältöä ja tuoda myös ympäristön esiin. Hyvä vinkki on olla koskematta zoomiin ja astella lähemmäs kohdetta. Näin voit kohdistaa kuvasti tarkasti ja korostaa myös ympäristöä. Hyvä esimerkki on yksittäisten henkilöiden ilmeiden ja tunteiden esittäminen keskellä suurempaa joukkoa rajaamatta ympäristöä kuvan ulkopuolelle.

Kasvojentunnistuksen käyttäminen

Henkilökuva kertoo tarinan tehokkaasti. Useimmissa Canonin kompaktikameroissa on kasvojentunnistukseen perustuva automaattitarkennusjärjestelmä, joka kohdistaa tarkennuksen henkilöiden kasvoihin myös kuvan reuna-alueilla. Voit siis sommitella kuvan niin, että pääkohde täyttää suuremman alueen kuvasta tai on keskialueen sijaan kuvan vasemmassa tai oikeassa reunassa. Tämä voi olla hyvä tehokeino toiminnan tai tunteen välittämiseen.

Edistynyt

Mustavalkokuvaus

Monet viime vuosisadan ikonisimmat uutiskuvat ovat mustavalkoisia. Mustavalkoasetus voi vahvistaa kuvan syvyyttä ja vakavuutta tai kohdistaa huomion ilmeisiin tai kasvonpiirteisiin. Monissa Canonin kompaktikameroissa on My Colours -toiminto, jonka avulla voi luoda mustavalkoversiot jo otetuista värikuvista. Joissain kameroissa on myös erillinen mustavalkoinen kuvaustila. Eri asetuksia ja tiloja kokeilemalla voit löytää sinulle parhaiten sopivan kuvaustavan.

Ikuista koko tarina – Canon
© See-ming Lee otti tämän kuvan Canon EOS M -kameralla ja EF-M 22mm f/2 STM -objektiivilla


Hämärässä kuvaaminen

Heikossa valaistuksessa kuvaaminen on haastavaa ja erityisesti silloin, kun yrität kuvata iltahämärässä ja salamavalo herättäisi liikaa huomiota. Onneksi monessa Canonin kompaktikamerassa on HS-järjestelmä, jolla saat upeita kuvia myös hämärässä herkän kuvakennon ja DIGIC-prosessorin tehojen avulla.

Kokeile kuvata ilman salamaa. Kameran salamapainikkeella salamavalon välähdyksen voi estää myös heikossa valaistuksessa. Näin voit varmistaa, että kohteen ja taustan valaistus on tasapainossa. Voit myös kokeilla monissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa olevaa hitaan täsmäysajan salamatoimintoa. Se valaisee kameraa lähellä olevan kohteen salamavalolla ja varmistaa taustan valaisun käyttämällä pitkää valotusaikaa.

Lisää vinkkejä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen löydät luontokuvaaja Jamie Hallin tähdittämistä opetusvideoistamme.