Kuvausvinkit: Valo

Jos sinulla on digitaalinen EOS-järjestelmäkamera, voit hallita taivaan valottumista kuvissa suodattimilla. Joihinkin PowerShot-malleihin voi liittää suodattimen sovittimen avulla.

Harmaasuodatin on hyvä vaihtoehto. Sen toinen pää on sävytetty ja toinen kirkas. Jos kiinnität suodattimen kameran objektiiviin siten, että sävytetty alue on ylhäällä, taivaan kirkkaus heikkenee. Tämä vähentää näkymän dynaamista aluetta ja ehkäisee taivaan ylivalottumista.

Useimmat harmaasuodattimet ovat suorakaiteen muotoisia, ja ne liu'utetaan objektiivin etuosaan kiinnitettyyn pidikkeeseen. Näin voit liikuttaa suodatinta ylös tai alas siten, että sävytetty alue osuu taivaan kohdalle ja kirkas alue maan kohdalle.

Harmaasuodattimet eivät vaikuta juuri ollenkaan kuvan väreihin. Sävy on neutraali. Myynnissä on myös värillisiä suodattimia. Niiden toinen pää on kirkas ja toinen pää sävytetty: sininen kirkastaa harmaata taivasta ja oranssi luo auringonlaskun vaikutelman.

Polarisaatiosuodattimet tummentavat polarisoitunutta valoa. Tämä on juuri sellaista valoa, jota on taivaalla – mutta vain aurinkoisina päivinä ja 90 asteen kulmassa auringosta. Joten jos aurinko paistaa suoraan ylhäältä, polarisaatiosuodatin on tehokas, kun kamera suunnataan horisonttiin. Mutta jos aurinko on alhaalla idässä tai lännessä, suodatin toimii vain, kun kamera suunnataan pohjoiseen tai etelään.

Voit kokeilla polarisaatiosuodattimen tehoa kiinnittämällä sen objektiiviin ja kiertämällä sitä. Tietyssä kulmassa suodatin ei vaikuta valoon lainkaan, mutta kun kierrät sitä, valon tulo estyy osittain ja osa kuvasta tummenee. Näin voit vähentää taivaan valoisuutta ja ohjata koko näkymän kirkkautta.

Polarisaatiosuodatin ei vaikuta pilviin, joten ne erottuvat hyvin tummalla taivaalla.

1  2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa