Kuvausvinkit: Valo

Valokuvauksessa tarvitaan juuri oikeaa valaistusta. Kuvat eivät yleensä onnistu, jos valaistus on väärä. Miten onnistut valaistuksessa, kun aurinkoon ei kuitenkaan voi vaikuttaa?

Ratkaisu on yksinkertainen. Valitse oikea aika päivästä ja vuodesta, niin kuvasi onnistuvat takuulla.


Valon laatu

Valon laatu vaihtelee päivän mittaan. Varhain aamulla ja myöhemmin iltapäivällä auringonvalon sävy on lämmin, kun taas keskipäivällä valo on sinisempää. Mistä se johtuu?

Auringonvalon sirottuminen aiheuttaa tämän muutoksen. Ilmakehän pöly- ja vesihiukkaset heijastavat, taittavat ja imevät valon eri aallonpituuksia eri tavoin. Keskipäivällä aurinko on korkealla ja valo putoaa pystysuoraan ilmakehän läpi. Sirottumista on vähän ja auringonvalon sävy on sinivalkoinen.

Aamulla ja illalla aurinko on alempana taivalla ja valo kulkee pitemmän matkan ilmakehän läpi. Lyhyet (siniset) aallonpituudet sirottuvat enemmän kuin pitkät (punaiset) aallonpituuden, ja sen vuoksi valo on lämpimämpää.

Nyrkkisääntö on, että lämmin valo sopii valokuville paremmin varsinkin kuvattaessa maisemia ja rakennuksia. Jos olet matkalla, paras hetki ottaa kuvia on aamuvarhainen pian auringonnousun jälkeen. Silloin valaistus on parempi ja ihmisiä on vähemmän liikkeellä.

1   2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa