Kuvausvinkit: Kuvan sommittelu

Pakopisteet

Perspektiivi on tärkeä osa sommittelua. Kuvittele seisovasi tyhjien ratakiskojen päässä. Kiskojen väli näyttää kaventuvan etäisyyden kasvaessa. Toisiaan lähenevät linjat kiinnittävät huomion kuvassa.

Picture_Tutorial_img3
© Jonathan Jamar 2011, EOS 50D

Samanlainen vaikutus saadaan, kun kuvataan korkeaa rakennusta alhaaltapäin. Rakennuksen seinät näyttävät lähenevän toisiaan. Vaikutelmaa kutsutaan yhden pakopisteen perspektiiviksi. Jos et halua kuvaan tätä vaikutelmaa, seiso reilun matkan päässä kohteesta, jotta voit pitää kameran maanpinnan suuntaisena. Perspektiivinkorjausobjektiivin siirtoliike auttaa yhden pakopisteen perspektiivin korjaamisessa myös lähietäisyydeltä.

S-linja
S-linja on myös tärkeä sommittelussa käytetty keino. Kuvittele joki, joka alkaa näkymän etualalta ja kiemurtelee poispäin S-kirjaimen muotoisena. Katse seuraa linjaa kuvassa automaattisesti S-muoto saattaa olla tie, kukkulajono tai lähellä olevassa kohteessa oleva kuvio. S-muoto on hyvä apu kuvan sommittelussa.

Kultainen leikkaus
Kuvittele, että kuva on jaettu kahdella pystyviivalla ja kahdella vaakaviivalla yhdeksään samankokoiseen neliöön. Kun pääkohde sijoitetaan johonkin neljästä leikkauskohdasta, kuvasta tulee hyvin tasapainotettu.

EOS-kameroiden Kuvaus näytöllä -toiminnolla näyttöön voi lisätä ruudukon, joka helpottaa sommittelua kultaisen leikkauksen mukaan.

1  2  3  4

spacer
					image
Kuvausvinkit
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat