Kuvausvinkit: Kuvan sommittelu

Erilainen kuvakulma

Kun eteen tulee kuvaustilanne, pysähdy hetkeksi miettimään kuvakulmaa. Onko näkymä parempi vasemmalta vai oikealta? Näyttääkö kuvauskohde vaikuttavammalta matalalta kuvattuna? Kuvan vaikuttavuutta voi lisätä kuvaamalla makuuasennosta ylöspäin.

Picture_Tutorial_img2
© Fabrizio Zucchi 2011, EOS 3

Joskus maisemaa voi kuvata ylhäältä päin. Kaupungissa voi kiivetä kellotorniin tai kuvata pysäköintitalon katolta. Kannattaa etsiä kuvaustilanteita, jotka menevät muilta helposti ohi.

Lähellä ja kaukana
Valokuvat saattavat näyttää tylsiltä ilman kunnollista mittakaavaa tai syvyysvaikutelmaa. Kuvan ulottuvuutta ja kiinnostavuutta voi parantaa lisäämällä kuvan etualalle kohteen.

Kuvitellaan vaikka, että kuvaat rannalla lahden toisella puolella näkyviä kallioita. Jos otat kuvan seisaaltasi, etuala jää melko tyhjäksi. Saat kuvaan lisää syvyyttä ja dynamiikkaa, jos otat kuvan makuuasennossa siten, että etualalle jää pieni kivi tai hiukan merilevää.

Monissa uusissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa on miniatyyritehostetoiminto. Toiminnolla saadaan kapea terävyysalue (tarkennettu alue), mikä saa kohteen näyttämään pienoismallilta.

1  2  3  4

spacer
					image
Kuvausvinkit
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat