Kuvausvinkit: Yökuvaus

Manuaalinen kuvaus

Oikean valotuksen saavuttaminen yöllä on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että näkymässä on laajoja tummia alueita. Lisäksi erilaiset valotukset voivat tuottaa yhtä hyviä tuloksia.

Tässä tilanteessa ei kannata käyttää automaattisia kuvausohjelmia, vaan siirtyä manuaaliseen kuvaustilaan (M). Tällöin valotuksen korjauksen asteikko muuttuu manuaalisen valotuksen asteikoksi. Kun säädät valotusajan, aukon ja ISO-arvon siten, että osoitin on asteikon nollakohdassa (keskellä), tuloksena on sama valotustaso kuin jonka kamera asettaisi.

Aloita ottamalla kuva suositellulla valotuksella. Säädä sen jälkeen yhtä valotusarvoa – kuten valotusaikaa – ja ota kuva. Tarkista, onko kuva parempi. Muutamalla otoksella saat haluamasi kuvan. Kannattaa kuitenkin kokeilla, millaisia tuloksia saat eri valotuksilla.

Picture_Tutorial_p3
Islamilaisen taiteen museo, © Rhandy Pelaez 2010, Canon EOS 550D

Aikavalotus
Voit määrittää EOS-kamerassa enintään 30 sekunnin valotusajan. Bulb (B) -tilassa eli aikavalotustilassa voit käyttää paljon pidempää valotusta. B-tila määritetään eri tavoin eri malleissa, joten katso tarkemmat ohjeet käyttöoppaasta.

Kun pidät laukaisinta painettuna B-tilassa, suljin avautuu ja pysyy avoimena, kunnes vapautat laukaisimen. Käyttäessäsi kaukolaukaisinta, voit lukita sulkimen auki, jolloin sinun ei tarvitse pitää laukaisinta painettuna pitkän valotuksen aikana.

B-tila sopii mainiosti yötaivaan kauniiden tähtivanojen kuvaamiseen. Tähdet näyttävät liikkuvilta ja piirtävät näyttäviä rengasmaisia ratoja taivaalle. Pitkä aikavalotus sopii myös maisemien kuvaamisen kuunvalossa.

1  2  3   4  5