Salamaohjaus

Kun valoa on vähän, yksi päivänselvä ratkaisu on lisätä sitä. Useimmissa kameroissa on elektroninen salama tätä tarkoitusta varten. Se on hyödyllinen, kun kuvataan ihmisiä sisätiloissa ja ulkona, mutta se ei toimi niin hyvin yökuvauksessa. Ensiksikin salaman teho eri riitä katunäkymien tai maisemien valaisemiseen. Toiseksi monien öisten maisemien viehätys on juuri niiden omassa valaistuksessa – valon lisääminen pilaa kuvan tunnelman.Monet kamerat laukaisevat salaman automaattisesti hämärässä. Jos haluat ottaa onnistuneita yökuvia, poista salama käytöstä. Digitaalisten kompaktikameroiden sisäänrakennetuissa salamoissa on yleensä Pois-asetus – tarkista ohjeet kamerasi käyttöoppaasta. EOS-kamerat laukaisevat salaman automaattisesti vain Täysautomaatti- (vihreä neliö), muotokuva- ja makrokuvaustiloissa – älä käytä näitä yökuvauksessa.

Valotusaika
Näkymässä on usein suuria varjoisia alueita ja muutamia kirkkaita alueita. Kameran automaattinen valotuksenmittaus voi mennä sekaisin, jolloin kuvasta voi tulla liian kirkas tai tumma. Jos käytät digitaalikameraa, tämä ei ole ongelma. Voit ottaa kuvan automaattivalotuksella ja tarkistaa lopputuloksen LCD-näytössä. Jos valotus on väärä, käytä valotuksenkorjausta ja ota uusi kuva.

Valotuksenkorjausta voi säätää useimmissa kameroissa välillä +2 - -2. Jos ensimmäinen kuva on liian tumma, korjaa valotusta +1 tai +2 askelta. Jos kuva on liian kirkas, korjaa sitä -1 tai -2 askelta. Voit kokeilla eri asetuksia, kunnes kuvan valotus on oikea.

1  2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa