Kompaktikameravinkit

Vinkkejä kompaktikameroiden käyttäjille

Uusi vuosi tuo tullessaan uusia kokemuksia, mahdollisuuksia ja haasteita. Tammikuussa on hyvä muistella mennyttä vuotta ja sitä, miten olet kehittynyt kuvaajana. Mieti, mistä kuvista ja videoista olet ylpeä ja millä alueilla taitosi kaipaavat hiomista. Pyri tulevana vuonna haastamaan itsesi ja kehittämään taitojasi entisestään.

Uusi vuosi – Canon
Georgie Pauwels – Colourful
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


  • Tee vuosisuunnitelma
  • Tallenna valokuvat verkkoon
  • Opi kuvistasi
  • Kuvaa RAW-kuvia
  • Kokeile käsisäätötilaa


Tee vuosisuunnitelma

Ota selvää erilaisista tapahtumista, joissa voisit ottaa kiinnostavia kuvia. Suunnittelu tarjoaa hyvän syyn tutustua kamerasi ominaisuuksiin hyvissä ajoin, jotta saat siitä tilaisuuden tullen kaiken irti.

Voit esimerkiksi opetella, millaisilla asetuksilla saat parhaiten kuvattua kaupunkimaisemia, jotta kuvaus sujuisi luontevasti matkoillasi. Varautumalla saat parempia kuvia.


Tallenna valokuvat verkkoon

Valokuvat välittävät tärkeitä muistoja. Kamerasi muistikortti on todennäköisesti täynnä kuvia, jotka sinun on tarkoitus järjestää ja tallentaa turvalliseen paikkaan. Kuvat kannattaa ladata verkkoalbumiin, kuten iristaan, jossa ne ovat tallessa ja josta voit helposti jakaa valitsemasi kuvat ystäviesi, sukulaistesi tai koko maailman kanssa.


Opi kuvistasi

Jos olet ottanut paljon kuvia vuoden aikana, käy kuvat läpi ja pyri näkemään, miten saisit otettua vieläkin parempia kuvia tulevana vuonna. Monet kuvaajat käyttävät pääasiassa automaattisia asetuksia, vaikka mukautusominaisuuksilla voisi toisinaan saada parempia kuvia.

Vinkki: Voit oppia eniten juuri niistä kuvista, joista pidät vähiten.


Kuvaa RAW-kuvia

RAW-kuvaus takaa yleensä laadukkaimmat kuvat. RAW-kuvaus on mahdollista joillakin PowerShot-kameroilla (etenkin G-sarjan kameroilla). Lue kamerasi ominaisuuksista tarkemmin käyttöoppaasta. Jotta voit käsitellä RAW-kuvia, sinulla on oltava tietokoneellasi jokin kuvankäsittelyohjelma. PowerShot-kameralla kuvattuja RAW-kuvia voi käsitellä Canonin verkkosivustolta ladattavissa olevalla Digital Photo Professional -ohjelmistolla.

Uusi vuosi – Canon
Stig Nygaard – The Swing Carousel
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


Kokeile käsisäätötilaa

Voit hallita kuvaamisen osa-alueita tarkemmin käsisäädöillä. Voit esimerkiksi säätää valotusaikaa ja aukkoa ja ISO-herkkyyttä. Käsisäädöillä voit kuvata luovasti. Useimmissa PowerShot SX- ja PowerShot G -sarjan kameroissa on käsisäätötila.

Valitse aluksi automaattinen ISO-herkkyys ja valitse sitten valotusaika sen mukaan, kuinka haluat kuvata liikkuvan kohteen. Saat esimerkiksi otettua taiteellisempia ja laadukkaampia kuvia liikkuvasta kohteesta heikossa valaistuksessa, kun valitset pitkän valotusajan.

Voit säätää terävyysaluetta aukkoa säätämällä. Valitse esimerkiksi pienin mahdollinen f-luku ja pyri pääsemään mahdollisimman lähelle kuvattavaa kohdetta, jotta saat rajattua terävyysaluetta ja tuotua kohdetta esiin taustasta.

Uusi vuosi – Canon
Disco-Dan – Lonely Bucket
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


Lähetä kuvasi galleriaamme

Oletko jo kokeillut ottaa uudenlaisia kuvia? Lähetä otoksesi galleriaamme. Galleriassa esittelemme omat suosikkimme meille lähetetyistä kuvista. Lähetä kuvasi meille.