Opi lisää: Kuvaustilojen käyttäminen

Automaattikuvauksesta käsisäätöihin

Picture_Tutorial_p2Muotokuvaustila

Muotokuvaustila valitsee optimaaliset asetukset henkilöiden kuvaamiseen. Kuvissa on hieno taustasumennus ja pehmeät ja miellyttävät ihonsävyt. Kun pidät laukaisimen painettuna, kamera kuvaa jatkuvasti. Näin saat kuvia, joissa henkilön silmät ovat auki ja ilme juuri oikea. Ylös ponnahtava salama aktivoituu ja tarjoaa lisää valoa, jos kuvaat varjossa tai heikossa valaistuksessa.

Picture_Tutorial_p2_02
Herätä minut, © Christian Oliver Harris 2012, Canon EOS 1000D

Miten EOS-kamera toimii: Kamera asettaa suuren aukon maksimaalista taustasumennusta varten, olosuhteisiin sopivan valotusajan käsivaralla kuvaamista varten sekä pienen ISO-herkkyyden, jotta kuviin ei tule kohinaa. Muotokuva-kuva-asetus otetaan käyttöön, ja se vähentää terävyyttä ja tuottaa luonnolliset ihonsävyt. Ylös ponnahtava salama (jossa on punasilmäisyyden vähennys) aktivoituu, jos kameran asettama valotusaika on niin pitkä, että kameran tärähtely voi vaikuttaa kuvaan.

Kokeile myös näitä kuvatyyppejä: muotokuvaustila sopii myös ruoan ja stillkuvien kuvaamiseen, koska taustasumennus nostaa kohteen esiin.

Sopiva objektiivi:EF 50 mm f/1,8 II¹
Suuren valovoimansa ansiosta tämä kevyt ja pienikokoinen objektiivi sopii erinomaisesti muotokuvien ottamiseen.

¹ EOS M -kameraa varten tarvitaan EF-EOS M -kiinnityssovitin.

Picture_Tutorial_p2_03Urheilutila

Urheilutila sopii mainiosti liikkuvien kohteiden, kuten vaikkapa autojen, surffaajien tai urheilijoiden, kuvaamiseen. Tässä tilassa voit käyttää lyhyimpiä mahdollisia valotusaikoja. Kamera asettaa tarkennustilan, jonka avulla voit seurata kohdetta painamalla laukaisimen puoliväliin. Kun haluat ottaa kuvan, paina laukaisin pohjaan. Kun painat laukaisimen pohjaan, jatkuva kuvaus alkaa. Kun useita kuvia otetaan peräkkäin tietyssä ajassa, saat varmasti haluamasi otoksen.

Picture_Tutorial_p2_04
Kaapeleita, © Alexander Jung 2013, Canon EOS 5D Mark III

Miten EOS-kamera toimii: Urheilutilassa kamera asettaa automaattisesti lyhyen valotusajan, jolloin toiminta pysäytetään eikä kohteen liike sumennu. Iso aukko maksimoi taustasumennuksen, mikä tuo kohteen esiin. Normaali kuva-asetus varmistaa tasapainoisen värin ja terävyyden. Ylös ponnahtava salama ei ole käytössä. Tämän vuoksi kamera saattaa valita heikossa valaistuksessa suuren ISO-herkkyyden, jotta valotusaika pysyy lyhyenä.

Kannattaa kokeilla: Lyhyt valotusaika sopii urheilukuvien lisäksi muihinkin tilanteisiin. Kun kuvaat lapsia tai eläimiä, lyhyt valotusaika estää liikettä sumentumasta. Kun käytät urheilutilan jatkuvaa kuvausta, voit ottaa useita kuvia ja valita jälkeenpäin parhaiten onnistuneet.

Sopiva objektiivi:EF-S 55–250 mm f/4–5,6 IS II²
Tämä pienikokoinen ja edullinen teleobjektiivi tuo toiminnan tehokkaasti lähellesi.

² Yhteensopivuus: EF-EOS M -kiinnityssovittimella varustettu EOS M -kamera tai EF-S-kiinnitystä tukeva Canonin järjestelmäkamerarunko (objektiivikannassa on merkkinä valkoinen neliö).

1  2  3