Kuvausvinkit: makrokuvaus

Luonnollinen valaistus

Jos mahdollista, käytä luonnollista tai vallitsevaa valoa lähikuvauksessa. Jos kuvaat sisätiloissa, aseta kohde pöydälle lähelle ikkunaa ja käytä päivänvaloa.

Jos ikkunasta tuleva valo on voimakasta, aseta ikkunalla olevan kohteen vastakkaiselle puolelle valkoinen heijastinpinta. Näin valo heijastuu takaisin kohteen varjoiselle puolelle. Muuttamalla heijastinpinnan kulmaa ja etäisyyttä voit hallita valotuksen vaikutusta.

Tut_04-EOS_image01.jpg
Horsmakiitäjä, You Connect -jäsen Dean Powell, Canon PowerShot G5

Voit käyttää valkoista heijastinpintaa myös ulkona, kun kuvaat pieniä kohteita. Pienelläkin heijastinpinnalla voi saada aikaan hämmästyttäviä tuloksia. Heijastinpintaa ei tarvitse tukea – pitele sitä vain kohteen lähellä (mutta objektiivin kuva-alan ulkopuolella), kun laukaiset kameran.

Salamavalo
EOS-kameran oman salaman käyttämistä ei yleensä suositella lähikuvauksessa, koska salaman voimakkuus voi pilata valotuksen. Salaman ja objektiivin välinen etäisyys voi aiheuttaa sen, että suurin osa valotuksesta suuntautuu kohteen yli tai sivulle.

Kokeile käyttää yhtä tai useampaa EOS-kameran ulkopuolista Speedlite-salamalaitetta joko Canonin keskiökytkentäjohdon tai langattoman Speedlite-järjestelmän avulla. Näin voit asettaa salamalaitteen kauemmas kohteesta kuin mitä kamera on ja asettaa välähdyspään sellaiseen kulmaan, että valaistuksesta tulee sopiva. Yhdellä Speedlite-salamalaitteella ja valkoisella heijastinpinnalla voit jo luoda erinomaisen valaistuksen.

Jos kameran oman salaman käyttöä ei voi välttää, sijoita valkoisia heijastinpintoja kohteen yläpuolelle ja sivuille. Koska salama heijastuu kohteeseen myös heijastinpinnasta, valo pehmenee ja leviää paremmin.

1  2  3  4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää
Täydelliset muotokuvat
Tutustu kameraasi