Kuvausvinkit: makrokuvaus

Tarvitsemasi laitteet

Lähikuvauksessa kamera viedään yleensä kohteen lähelle. Tämä vahvistaa kameran tärähtelyn vaikutuksia, ja kuvaan voi tulla epätarkkuutta. Jalustan käyttö pitää kameran vakaana valotuksen aikana.

Paras vaihtoehto on tukeva jalusta, mutta mikä tahansa jalusta on yleensä parempi kuin ei mitään. Jos kuvaat kohteita, jotka voi asettaa pöydälle, PowerShot- tai IXUS-kameran kanssa kannattaa käyttää pöytäjalustaa.

Tut_02-DSC_image01.jpg
Titaniitti ja sarvivälke, You Connect -jäsen Matteo Chinellato, Canon EOS 7D

Makrokuvauksen asettaminen kamerassa
Useimmissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa on makrotarkennustila, jonka avulla voit kuvata muutaman sentin etäisyydellä kohteesta. Jos et ole koskaan kokeillut, miten lähelle voit tarkentaa kamerallasi, kokeile nyt. Yllätyt huomatessasi, miten lähelle kohdetta voit päästä. Tarkista kamerasi käyttöoppaasta, miten makrotarkennustila asetetaan.

Sommittelu ja tarkentaminen
Kun siirryt lähemmäs kohdetta, se kannattaa sijoittaa kuva-alan keskelle. Näin saat aikaan kiinnostavan ja tehokkaan vaikutelman.

Tausta ei ole niin tärkeä, koska se ei yleensä näy tarkennettuna. Tämä johtuu siitä, että terävyysalue on pienimmillään. Terävyysalueella tarkoitetaan sitä kuvan aluetta, joka näkyy tarkennettuna. Lähikuvauksessa terävyysalue on kapea, toisinaan vain muutamia senttimetrejä.

Jos kamerassasi on käsisäätöisiä kuvausohjelmia, valitse ohjelmaksi himmenninaukon esivalinta (Av). Voit laajentaa terävyysaluetta asettamalla pienen aukon tai kaventaa terävyysaluetta ja sumentaa taustan asettamalla suuren aukon. Kun terävyysalue on erittäin kapea, täsmällinen tarkennus on välttämätöntä. PowerShot S-, SX- tai G-sarjan kameroissa voit poistaa automaattitarkennuksen käytöstä ja tarkentaa käsin. Näin voit valita tarkennettavan kohdan itse sen sijaan, että kamera tekee sen.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat
Vuodenaika ja sää
Täydelliset muotokuvat
Tutustu kameraasi