Lähikuvausvinkit

Monien Canonin digitaalisten kompaktikameroiden lähin tarkennusetäisyys on vain 1 cm – ja joillakin voi kuvata teräviä kuvia jopa objektiivin koskettaessa kohdetta! Myös EOS-kameroilla voi tarkentaa lähelle oikeiden lisävarusteiden avulla. Miten lähikuvauksessa pääsee alkuun?

Lähikuvauksen kiehtova maailma

Lähikuvien ottaminen digitaalisilla kompaktikameroilla

Canonin digitaalisissa kompaktikameroissa on makro- tai supermakro-kuvausohjelma. Se otetaan yleensä käyttöön painamalla painiketta, jossa on pienen kukkasen kuva, tai valitsemalla makroasetus valikosta. Makrokuvausohjelma muuttaa objektiivin tarkennusaluetta. Esimerkiksi PowerShot G11 -kameran normaali tarkennusalue laajimmalla polttovälillä on 50 cm:stä äärettömään. Makrokuvausohjelma muuttaa alueeksi 1–50 cm. Tarkennuksessa käytetään kahta aluetta, jotta objektiivi ei yritä hakea tarkennusta koko alueelta. Tarkennusalueen rajoittaminen nopeuttaa näin tarkennusta.

Joissakin kompaktikameroissa on myös digitaalinen makrokuvausohjelma. Se tarkoittaa, että kamera luo lähikuvan suurentamalla kuvan keskiosan digitaalisesti.

Jos kamerassa on silmän tasolla oleva optinen etsin ja reaaliaikainen LCD-näyttö, käytä näyttöä. Tällöin voit välttää silmän tasolla olevan etsimen aiheuttamat parallaksiongelmat. Näyttö toistaa kameran objektiivin luoman kuvan, kun taas etsin näyttää erillisen linssin välittämän kuvan. Tavallisella etäisyydellä nämä kaksi kuvaa eivät poikkea toisistaan, mutta lähikuvauksessa niiden luomat kuvat ovat sangen erilaiset.

1   2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa