Kuvausvinkit: Objektiivit

Kuvaustilanteeseen sopivan objektiivin valitseminen

Canonilla on yli 70 EOS-kameroihin sopivaa objektiivia.

Alla on esimerkkejä valokuvaustilanteista ja niihin sopivista objektiiveista. Oikea objektiivi on se, jolla saat juuri sellaisen kuvan kuin haluat.

Urheilu- ja luontokuvaus
Urheilijoiden tai luonnonvaraisten eläinten lähelle on usein vaikea päästä. Teleobjektiivi suurentaa kuvattavan kohteen. Canonin superteleobjektiivin polttoväli voi olla jopa 800 mm, mutta näitä erikoisobjektiiveja käyttävät yleensä vain ammattikuvaajat. Zoom-objektiivit, joiden pisin polttoväli on 200–300 mm, ovat monikäyttöisiä, ja ne soveltuvat monenlaisten kohteiden kuvaamiseen.
Harrastajalle: EF 70–200 mm f/4L IS USM
Peruskuvaajalle: EF 70–300mm f/4–5,6 IS USM

Picture_Tutorial_p6_01
Syksyn siili , © Jirí Míchal V. 2011, Canon EOS-1D Mark II

Muotokuvaus
Objektiivit, joiden polttoväli on 50–135 mm, sopivat parhaiten muotokuvaukseen. Tällöin polttoväli riittää kohteen ja kameran pitämiseksi sellaisella etäisyydellä, ettei kasvojen perspektiivi vääristy, muttei myöskään vie kuvaajaa liian kauas.

Muotokuvauksessa epäterävä tausta saa kohteen erottumaan hyvin. Kuten edellä kuvausvinkeissä todettiin, objektiivin terävyysaluetta kavennetaan valitsemalla suuri aukko.
Harrastajalle: EF 85 mm f/1,8 USM
Peruskuvaajalle: EF 50 mm f/1,4 USM

Picture_Tutorial_p6_02
Kreetalainen mies, © Marcel van der Velden 2011, Canon EOS 40D

Maisemakuvaus
Monet kuvaajat haluavat kuvata maisemia laajakulmaobjektiivilla, jotta kuvaan saadaan mahdollisimman laaja näkymä. Suurta aukkoa käytetään harvemmin, sillä maisemakuvat otetaan yleensä pienellä aukolla, jotta terävyysalue ulottuisi etualalta horisonttiin.
Harrastajalle: EF 24 mm f/2,8 IS USM
Peruskuvaajalle: EF-S 10–22 mm f/3,5–4,5 USM

Picture_Tutorial_p6_03
Unta vain , © André Egli 2012 Canon EOS D60

Lähikuvaus
Suurennetut kuvat pienistä kohteista ovat omiaan sekä koulutus- että viihdekäyttöön. Makro-objektiivi laajentaa tarkennusaluetta, jolloin voit suurentaa kohteet luonnolliseen kokoon. Objektiivi sopii parhaiten lähietäisyydeltä kuvaamiseen, vaikka tarkennus äärettömäänkin on mahdollista. Tästä syystä makro-objektiivit ovat hyvin monipuolisia.
Harrastajalle: EF 100mm f/2,8L IS Macro USM
Peruskuvaajalle: EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM

Picture_Tutorial_p6_04
Leppäkerttu, © O.Exel 2012, Canon EOS 500D

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?