Kuvausvinkit: Objektiivit

Tarkennusmoottorit

Jokaisessa EF-, EF-S- ja EF-M-objektiivissa on tarkennusmoottori. Moottori liikuttaa objektiivin osia kameran rungon antamien automaattitarkennuskäskyjen mukaan.

Monissa uusissa EF- ja EF-S-objektiiveissa on ultraäänimoottori (USM), jolla tarkennus onnistuu nopeasti ja lähes äänettömästi. Joissakin uusissa objektiiveissa on askelmoottori (STM). STM-tarkennusta käyttävät objektiivit ovat vielä hiljaisempia, ja ne sopivat erityisen hyvin videoiden kuvaamiseen EOS-kameralla, koska objektiivin ääni ei kantaudu mikrofoniin.

Kuvanvakain
Kuvanvakain tunnistaa kameran tärähtelyn objektiivin kahden liiketunnistimen avulla. Anturit mittaavat liikkeen kulmaa ja nopeutta ja antavat linssielementeille käskyjä liikkua tietyllä tavalla objektiivin akseliin nähden. Liikkeiden määrä ja suunta ovat sellaisia, että ne korjaavat kameran liikkeiden vaikutusta. Lue lisää täältä.

Picture_Tutorial_p5
America's Cup, © Matteo Chinellato 2012, Canon EOS 7D

Vakautuksen ansiosta kuva pysyy paikallaan kennolla, vaikka kamera liikahtelee. Canonin kuvanvakain selviytyy sekä kameran kevyestä tärähtelystä että liikkuvan ajoneuvon, veneen tai jopa helikopterin aiheuttamasta liikkeestä.

Uusimmat mallit tarjoavat neljän askeleen edun, eli kuvanvakaimen ansiosta saat 1/15 sekunnin valotusajalla samanlaisia kuvia kuin 1/250 sekunnin valotusajalla ilman kuvanvakainta.

L-sarjan objektiivit
L-sarja on Canonin EF-objektiivien erikoismallisto. Nämä mallit tunnistaa objektiivin ympärillä olevasta punaisesta renkaasta, ja ne on suunniteltu vastaamaan ammattikuvaajien tarpeisiin. L-sarjan objektiivien valmistuksessa käytetään alan uusinta tekniikkaa. Esimerkiksi linssielementeissä käytetään fluoriittikiteitä ja UD-lasia, jotka auttavat vähentämään kromaattisia poikkeamia ja muita ongelmia.

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?