Kuvausvinkit: Objektiivit

Objektiivien nimet

Eri EF-objektiiveille on annettu yksilölliset tunnisteet, jotka kertovat objektiivien ominaisuuksista.

Esimerkiksi EF-S 15–85 mm f/3,5–5,6 IS USM on EF-S-kiinnitystä käyttävä zoom-objektiivi, jonka polttoväli on 15–85 mm ja suurin aukko f/3,5–f/5,6 (polttovälistä riippuen). Objektiivissa on ultraäänimoottori (USM) ja kuvanvakain (IS). Seuraavassa on tarkempi kuvaus eri osa-alueista.

Objektiivin kiinnitys EOS-kameroissa käytetään kolmea erilaista objektiivikiinnitystä. Kaikki EF-objektiivit sopivat kaikkiin digitaalisiin EOS-kameroihin ja EOS-filmikameroihin (EOS M vaatii EF-EOS M -sovittimen). EF-objektiivikiinnitys julkaistiin vuonna 1987, ja se oli ensimmäinen kiinnitys, jossa kaikki tiedonsiirto kameran rungon ja objektiivin välillä tapahtui sähköisesti. Tarkennusmoottori ei ole kameran rungossa vaan objektiivissa, jolloin se vastaa parhaalla mahdollisella tavalla kunkin objektiivin erityistarpeita.

Picture_Tutorial_p4
Canonin objektiivikiinnitykset. Vasemmalta oikealle: EF-kiinnitys, EF-S-kiinnitys ja EOS M -kiinnitys

EF-S-objektiivit ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä kuin vastaavat EF-mallit. EF-S-objektiiveja ei voi kiinnittää kameroihin, joissa on vain punainen kiinnityspiste (täyden kennokoon kamerat ja filmikamerat). Ne sopivat kameroihin, joissa on valkoinen kiinnitysneliö.

Uusi EF-M-kiinnitys on EF/EF-S-kiinnityksiä pienempi vaihtoehto. Pienemmän kiinnitysmekanismin ansiosta EOS-M tarjoaa digitaalisen järjestelmäkameran ominaisuudet kompaktissa rungossa. Kiinnityskohdan merkki on valkoinen ympyrä. EOS-M-kiinnitykseen voi asentaa suoraan vain EF-M-objektiivin, mutta EF-EOS M -sovittimien avulla voi käyttää myös EF- ja EF-S-objektiiveja

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?