Kuvausvinkit: Objektiivit

Aukko

EOS-kameran kennolle pääsevän valon määrään vaikuttaa jossain määrin kuvauskohteen kirkkaus, mutta kuvaaja voi myös hallita valon määrää aukon avulla.

Aukko on objektiivin sisällä tai takana olevan himmentimen keskellä oleva reikä. Himmennin muodostuu yleensä metalliliuskoista, joita liikuttelemalla voidaan muuttaa aukon kokoa.

Picture_Tutorial_p3
Aukko on himmentimessä oleva reikä. Metalliliuskojen liikkuessa limittäin aukon koko muuttuu.

Terävyysalue
Aukon koko ilmoitetaan f-lukuna. Luku on objektiivin polttoväli jaettuna aukon läpimitalla. Suurten aukkojen f-luku on pieni, kuten f/2,0 tai f/2,8. Pienten aukkojen f-luku on suuri, kuten f/16 tai f/22.

Objektiivin suurimmalla aukolla on merkitystä erityisesti silloin, kun käytät EOS-kameran etsintä. Etsimen kautta näkyvä kuva luodaan yleensä suurimmalla mahdollisella aukolla. Mitä suurempi aukko on, sitä kirkkaampana kuva näkyy.

Kennolle pääsevän valon määrän lisäksi aukon koko vaikuttaa terävyysalueeseen. Terävyysalue on kuvan alue, joka näkyy terävänä. Suurella aukolla terävyysalue on kapea eli vain pieni alue tarkennuskohdan edessä ja takana näkyy terävänä (f/1,8 alla olevassa animaatiossa).


Kuvattu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (EF 50 mm f/1,8)

Aukon pienentäminen (f-luvun suurentaminen) laajentaa terävyysaluetta, jolloin tarkennuspisteen edessä ja takana näkyy suurempi alue terävänä (f/22 yllä olevassa animaatiossa).

Aukon säätäminen laajentaa luovia mahdollisuuksia. Esimerkiksi muotokuvan tausta näyttää suurella aukolla (pieni f-luku) epäterävältä, kun taas maisemakuvauksessa koko maisema saadaan näkymään tarkasti käyttämällä pientä aukkoa. Terävyysalue on erityisen tärkeä lähikuvissa: mitä lyhyempi tarkennusetäisyys, sitä kapeampi terävyysalue.

1  2  3  4  5  6

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Syystaivaan valokuvaus
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?