Kuvausvinkit: maisemakuvaus

Abhijeet Rane.jpg
© Abhijeet Rane

Haluaisitko oppia vangitsemaan hienoimmat maisemat kamerallesi samanlaisina kuin luonnossa? Näiden helppojen kuvausvinkkien avulla voit ottaa onnistuneita kuvia ja näet, miten Canon-kamerasi auttaa sinua kuvaamisessa. Käsiteltäviä aiheita:

  • Sommittelu
  • Päivän paras hetki
  • Löydä oma näkökulmasi
  • Pystysuuntaiset maisemakuvat
  • Objektiivin polttoväli maisemakuvauksessa
  • Luova kuvaus
  • Sama näkymä, uusi näkökulma

Sommittelu
Aivan aluksi on mietittävä, miltä kuvan eri elementit näyttävät yhdessä. Kuvan sommittelussa apuna voi käyttää kolmanneksien sääntöä. Kuvittele, että kameran etsimeen olisi piirretty ristikko: kaksi pystyviivaa ja kaksi vaakaviivaa, jotka risteävät neljässä kohdassa. Kun sijoitat kohteen johonkin näistä risteyskohdista, saat aikaan vaikuttavan sommittelun. Tämä onnistuu helposti monilla kameroilla, joissa ruudukon voi lisätä LCD-näyttöön. Katso lisätietoja käyttöoppaasta.

Päivän paras hetki

Selden Vestrit.jpg
© Selden Vestrit

Oikeanlainen valaistus saattaa parantaa lopputulosta huomattavasti. Siksi varhain aamulla ja myöhään iltapäivällä on hyvä kuvata. Auringon ollessa alhaalla varjot ovat pitkiä ja lämmin valo tekee näkymistä kiehtovia.

Älä kuitenkaan anna kellonajan rajoittaa luovuuttasi. esimerkiksi ukkosmyrskyn jälkeinen synkkä taivas on vaikuttava kuvauskohde. Jotkin kohteet puolestaan näyttävät parhaalta keskipäivän auringossa, joka luo lyhyitä varjoja ja vahvoja kontrasteja. Myös aikaisen aamun usva antaa kuviin aivan omanlaistaan tunnelmaa.

EOS-kameroiden monipuolisilla asetuksilla pystyt säätämään valon väriä ja värikylläisyyttä. Kun asetat kuva-asetukseksi Maisema, saat kuviin eloisat ja syvät sinisen ja kirkkaat vihreän sävyt. Joidenkin Canonin kameroiden Basic+-vaihtoehdoissa valittavinasi ovat Eloisa, Pehmeä, Lämmin, Voimakas ja Kylmä asetus. Kokeile eri asetuksia ja löydä itsellesi mieluisimmat.

Löydä oma näkökulmasi

Harald Hoyer 1.jpg
© Harald Hoyer

Lisää kuviin persoonallista ilmettä muuttamalla perspektiiviä maisemaan nähden. Voit kokeilla kuvata vaikkapa kukkulan laelta, jolloin saat aikaan epätavallisia ja kiinnostavia otoksia.

Voit myös kuvata maasta käsin muutaman sentin päässä kamerasta olevaa kohdetta, esimerkiksi värikkäitä kukkia. Kun kuvaat matalalta, etuala hallitsee kuvaa ja muu maisema vaikuttaa olevan tavallista kauempana. Saat vaikuttavia kuvia kummalla tahansa tavalla, koska pystyt näyttämään maisemat tavallisuudesta poikkeavasta kuvakulmasta.

Monissa Canonin kameroissa on kääntyvä näyttö, joka helpottaa kuvaamista matalista kuvakulmista. Näytön voi taittaa esiin ja kääntää siten, että voit katsoa kuvaa ylhäältä.

Muihin EOS-kameroihin voi kiinnittää kulmaetsimen, jolla voit myös katsella kuvaa ylhäältä. Tällöin joudut tosin kumartumaan, jotta voit katsoa laitteen silmäsuppilon läpi.

Toinen tapa kuvata on asettua maahan makuulle ja katsoa näkymää suoraan ennen kuvan ottamista. Kun asetat allesi muovialustan, et likaannu etkä kastu.

Käännä maisemakuvaus nurinpäin
Useimmat maisemakuvat otetaan vaakasuuntaisina, jolloin kuvan leveys on korkeutta suurempi. Tämä on toimiva kuvaustapa, sillä useimmiten kuviin halutaan saada laaja näkymä vasemmalta oikealle. Toisaalta myös pystysuuntaiset kuvat voivat olla hyvin vaikuttavia. Pystysuuntainen kuva toimii yleensä silloin, jos kyseessä on korkea kohde, mutta myös erikoinen kuvakulma voi tuoda kuvaan vaikuttavuutta. Vertaa oikealla olevaa pystysuuntaista kuvaa tämän sivun alussa olevaan samasta maisemasta otettuun vaakasuuntaiseen kuvaan.

Maisemakuvauksessa käytettävät objektiivit
Tärkein huomioon otettava seikka on objektiivin kuvakulma kamerassa. Maisemakuvaukseen suositellaan usein lyhyitä polttovälejä, koska maisema mahtuu kuvakulmaan mahdollisimman laajalti.

Pitkillä polttoväleillä kuvakulma on kapea, ja vain pieni alue näkymästä on näkyvissä. Ne eivät sovellu yhtä hyvin maisemakuvaukseen, mutta niitä käyttämällä voidaan korostaa jotain tiettyä näkymän osaa tai rajata pois vähemmän kiinnostavia alueita.

Zoom-objektiivit kattavat suuren polttovälialueen, joten voit kokeilla monipuolisesti eri kuvauskohteita ja kuvakulmia. Kiinteän polttovälin objektiiveissa puolestaan on kiinteä kuvakulma.

Saat lisätietoja kattavasta EOS-kameroiden objektiivivalikoimasta vierailemalla objektiivisivuilla.

Voit kokeilla myös erilaisia tehosteita. Valitse EOS-kameran kuvaustilaksi Valotusajan esivalinta (Tv) ja valitse erittäin pitkä valotusaika, vähintään yksi sekunti. Käytettäessä tukevaa jalustaa kuvassa olevat liikkumattomat kohteet näkyvät tarkkoina, kun taas liikkuvat kohteet, kuten tuulessa heiluva pitkä ruoho tai puunlehdet, näkyvät epäterävinä.

Kuvaa luovasti
Maisemissa on se hyvä puoli, että ne pysyvät paikallaan. Voit siis asettaa kameran paikoilleen rauhassa ja sommitella kuvan juuri haluamallasi tavalla.

Harald Hoyer 2.jpg
© Harald Hoyer

Kokeile samaan näkymään eri perspektiiviä
Voit kuvata kiehtovan kuvasarjan ottamalla samasta maisemasta kuvan eri vuodenaikoina. Yritä etsiä kameralle paikka, joka on helppo löytää aina uudelleen – esimerkiksi jokin tietty kivi tai kahden helposti erottuvan puun keskikohta.

Lähetä lopputulokset Galleriaan
Maisemakuvat ovat Gallerian suosituimpia kuvia, ja kirkkaassa kevätauringon paisteessa maisemat näyttäytyvät edukseen. Näiden kuvausvinkkien avulla voit lähteä ulos kuvaamaan unohtumattomia maisemakuvia. Valitse suosikkisi ja lähetä ne galleriaan. Ensi kuussa kuvasi voi olla parhaiden joukossa!