Vinkit EOS-kameroille

Tämän kuun kuvausvinkeissä unohdetaan valokuvausoppaiden säännöt ja opetellaan ottamaan vaikuttavia kuvia luottamalla intuitioon. Kun otat kuvia spontaanisti, seurauksena voi olla puolivahingossa otettuja, kauniita ja pysäyttäviä kuvia, jotka vangitsevat täydellisesti tietyn hetken tai tunnelman.

EOS-kamerasi sopii täydellisesti spontaanien hetkien tallentamiseen. Tässä kuussa voit kokeilla haastaa itsesi ja pyrkiä löytämään kuviisi uusia näkymiä ja yksityiskohtia. Voisit esimerkiksi kiinnittää tarkempaa huomiota asioihin, jota näet työmatkasi varrella. Löytyisikö kuvattavaksi sopivia kiinnostavia rakennuksia, katutaidetta tai ihmisiä?

[MASTER]Tutorial_DSLR_1
Nani Puspasari, Katutaiteilija
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


  • Kokeile erilaisia objektiiveja
  • Zoomaa yksityiskohtiin
  • Käytä kääntyvää nestekidenäyttöä ja näytöllä kuvausta
  • Siirrä tarkennuspistettä
  • Varaudu liikkuviin kohteisiin: käytä takapainiketarkennusta
  • Hyödynnä manuaalista tilaa ja käytä luovuuttasi


Kokeile erilaisia objektiiveja

Vakio-zoom-objektiivit (usein EOS-kameran mukana tulevat objektiivit) eivät tarjoa kuvaajalle erityisiä haasteita, joten suosittelemme kokeilemaan jotakin uutta.

Järjestelmäkameran kanssa voi käyttää useita erilaisia objektiiveja. Käytä tätä hyödyksesi ja kokeile, miten objektiivia vaihtamalla myös kuvakulma vaihtuu. Voit esimerkiksi pitää kameraa alhaalla maan tasolla ja käyttää laajakulmaobjektiivia. Kallistamalla objektiivia ylöspäin korkeat rakennukset näyttävät erityisen dramaattisilta. Käyttämällä esimerkiksi Canonin EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM -laajakulmaobjektiivia pääset lähelle kohdetta ja saat silti kaiken mahtumaan kuvaan.


Zoomaa yksityiskohtiin

Voit myös kokeilla pidemmän polttovälin zoom-objektiivia, kuten Canonin EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM -objektiivia. Objektiivin avulla erotat pienet yksityiskohdat ja pääset lähemmäs kohdetta. Voit siis kuvata esimerkiksi rakennusten yksityiskohtia, jotka saattaisivat jäädä havaitsematta vakio-zoom-objektiivilla, tai ottaa spontaaneja kuvia ihmisistä ja eläimistä.


Käytä kääntyvää nestekidenäyttöä ja näytöllä kuvausta

Kun olet liikkeellä kameran kanssa, pyri löytämään erilaisia kuvakulmia. Jos EOS-kamerassasi on kääntyvä nestekidenäyttö, kokeile asettaa se siten, että kamera ei ole silmien tasolla. Kun käytät samanaikaisesti Kuvaus näytöllä -tilaa, voit katsella kuvaa nestekidenäytöllä.

Kääntämällä esimerkiksi nestekidenäytön ylöspäin ja asettamalla kameran maahan voit kuvata ihmisiä yläviistoon jaloista ylöspäin. Lopputulos voi olla erittäin mielenkiintoinen. Mitä kengät kertovat ihmisestä?

Jos sinusta on kiinnostavaa tarkkailla ohikulkijoita, voit asettaa kääntyvän nestekidenäytön 90 asteen kulmaan. Näin kuvauskohde ei välttämättä huomaa tulevansa kuvatuksi ja näyttää rennommalta kuvassa. Näin voit saada helpommin luonnollisen kuvan, jos kuvauskohde on ujo tai jos kuvaat vaikkapa lemmikkieläintä.

Tiesitkö tämän? Kuvaus näytöllä -tilassa laukaisimen ääni on hiljaisempi, joten voit kuvata huomiota herättämättä ja ottaa esimerkiksi spontaaneja luontokuvia eläimistä.

Ammattikuvaajien on usein työskenneltävä nopeasti ja reagoitava ympäristön ja tilanteiden muutoksiin. Tämän vuoksi kuvaajan on oltava selvillä kameran tärkeimpien säätimien sijainnista ja toiminnasta. Kun pystyt säätämään valotusta intuitiivisesti, voit itse toimia valotusmittarina, ja mukautua nopeasti valon ja varjon vaihteluihin.


[MASTER]Tutorial_DSLR_2
Wesley Eller, Katso ylös, katso alas
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Siirrä tarkennuspistettä

Järjestelmäkameroiden kuvausalueella on monta tarkennuspistettä, mutta kuvaajan tulee usein käytettyä pelkästään keskellä sijaitsevaa tarkennuspistettä. Tarkennuspisteen siirtäminen muuttaa sommitelmaa ja voi tehdä siitä kiinnostavamman. EOS-kameroissa on tarkennuspisteen valintapainike, joka sijaitsee kameran takaosan oikeassa yläkulmassa. Paina valintapainiketta oikealla peukalolla ja siirrä tarkennuspisteitä joko monitoimiohjaimella, päävalintakiekolla ja pikavalitsimella tai kameran takaosan painikkeilla (kameran mallin mukaan).


Varaudu liikkuviin kohteisiin: käytä takapainiketarkennusta

Monet kuvaajat vaihtelevat kertatarkennuksesta jatkuvaan tarkennukseen kuvauskohteen mukaan. Vaihtaminen tilasta toiseen on helppoa, mutta vaihdon aikana saatat menettää tilaisuuden ottaa elämäsi kuva.

Tämän välttämiseksi ammattikuvaajat suosivat takapainiketarkennusta. Kamera mukautetaan valinnaisten toimintojen tai käyttäjän asetusten avulla siten, että kameralla seurataan kohdetta jatkuvan tarkennuksen tilassa. Kamera kuitenkin tarkentaa vain, kun tiettyä takapainiketta painetaan. Laukaisinta ei paineta. Tästä tarkennustavasta voi olla hyötyä, kun kuvaat liikkuvia kohteita tai haluat luoda kuviin oman tyylin.

Tiesitkö tämän? Kaikki EOS-kamerat voidaan määrittää käyttämään takapainiketarkennusta, jolloin tarkennus aktivoidaan tarkennuspisteen valitsimella tai valotuksen lukituspainikkeella eikä laukaisimella.


Paikallaan pysyvien kohteiden kuvaaminen

Kun kuvaat paikallaan pysyviä kohteita, käynnistä automaattitarkennus ”takapainikkeella”. Kun kohde on tarkennettu, vapauta takapainike, sommittele kuva tarvittaessa uudelleen ja ota kuva. Kun kuvaat liikkuvaa kohdetta, pidä takapainike painettuna, jolloin kamera seuraa liikkuvaa kohdetta jatkuvasti. Tämä vaatii hieman harjoitusta, mutta opittuasi tekniikan olet aina valmis reagoimaan, kun näkymä muuttuu.


[MASTER]Tutorial_DSLR_3
Perry McKenna – Luotia nopeampi
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/


Hyödynnä manuaalista tilaa ja käytä luovuuttasi

Manuaalista tilaa käytettäessä on oltava valmis mukautumaan vaihtuvaan valaistukseen. Käännä valintakiekko M-asentoon ja valitse haluamasi terävyysalueen mukainen aukko. Säädä sen jälkeen valotusaika ja ISO-herkkyys, jotta kuva valottuu oikein. Jos kuvauskohde liikkuu, voit valita, haluatko tallentaa liikkeen kuvaan terävänä vai epäterävänä valitsemalla itse haluamasi valotusajan. Tätä kannattaa kokeilla, sillä tulokset voivat olla näyttäviä ja odottamattomia.

Kun katsot kameran etsimen läpi, huomaat varmasti, että omat asetuksesi poikkeavat kameran automaattitilan asetuksista. Automaattiasetukset ovat hyvä apuväline, mutta loppujen lopuksi päätät itse, miltä haluat kuviesi näyttävän.

Jos sait inspiraation luottaa intuitioosi ja tulit samalla ottaneeksi huippuhyviä kuvia, esittele kuvasi myös muille. Lataa kuvat galleriaan.