EOS-vinkit

Jokaisen kaupungin historiaan kuuluu voittoja ja tappioita, tuhoa ja uudelleenrakennusta sekä kulttuurillisia ja yhteisöllisiä muutoksia. Menneisyydestä jää usein jälkiä. Kun teet hieman tutkimustyötä ja olet tarkkaavainen, voit löytää näkyviä muistoja siitä, millainen kaupunki ennen oli. Niistä saa hienoja valokuvia, joten vaivannäkö kannattaa.

• Laajakulmaobjektiivin käyttö
• Teleobjektiivien käyttö
• Uuden ja vanhan vastakkainasettelu
• Kokeile erilaista kuvakulmaa
• Pistemittaus
• Mustavalko- ja seepiakuvat


Laajakulmaobjektiivin käyttö

Laajakulmaobjektiivi helpottaa kaupunkiarkkitehtuurin kuvausta. Kuvaan mahtuu suurempi osa rakennusta, vaikka et pääsisikään kauemmaksi kohteesta. Muista, että voit kääntää kameran pystytasoon, jotta korkeat rakennukset mahtuvat kuvaan. Varo kuitenkin kallistamasta kameraa liiaksi – muutoin rakennus näyttää siltä kuin se olisi kaatumaisillaan.

historia – Canon
Vincent Desjardins: New York
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Teleobjektiivien käyttö

Pitkäpolttovälisillä objektiiveilla on kaksi tärkeää ominaisuutta. Ne tuovat esiin yksityiskohdat – kuten veistokset, art deco -koristeet, tornit ja muut vanhat arkkitehtoniset elementit – ja tekevät näkymästä tiiviimmän. Kaukaa kuvattaessa teleobjektiivi litistää näkymän.

Vinkki: Jos haluat muutoksesta kertovaa tarinaa kuvatessasi luoda vaikutelman siitä, että uusi rakennus on todellista lähempänä taustalla olevia vanhoja rakennuksia, siirry muutama askel taaksepäin ja zoomaa lähelle teleobjektiivilla. 


Uuden ja vanhan vastakkainasettelu

Jos haluat saada aikaan historian siipien havinaa, etsi kontrasteja ihmisistä ja heidän ympäristöstään. Ryhmä hyvin pukeutuneita toimistotyöläisiä nykyaikaisessa kulkuvälineessä luo vaikuttavan kontrastin vanhojen tai hylättyjen rakennusten kanssa.
historia – Canon
Mike Kniec: Kaupungin tori
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Kokeile erilaista kuvakulmaa

Kokeile erilaisia kuvakulmia, joiden avulla kerrot kaupungin menneisyydestä. Voit kuvata mukulakivikatuja matalalta tai kiivetä vanhan monumentin portaita, kunnes löydät paikan, josta saat vahvoja ja vaikuttavia kuvia.

Kokeile rohkeasti. Jos esimerkiksi haluat esitellä kaupungin kontrasteja, saat etualalla olevan pienen ja vanhan rakennuksen näyttämään takana olevia toimistorakennuksia suuremmalta kuvaamalla matalalta ja läheltä vanhempaa rakennusta. Vaihtoehtoisesti voit etsiä uusia kuvauspaikkoja, joista saat kuvia nykyaikaisista korkeista lasi- ja teräsrakennuksista – tai esitellä kaupungin moderneja piirteitä zoomaamalla yksityiskohtiin. 


Pistemittaus

Kameran mittausjärjestelmä ei välttämättä toimi hyvin, jos kuvattavassa näkymässä on paljon tai hyvin vähän taivasta. Piste- tai osa-alamittauksen avulla saat valotettua näkymän keskiosan oikein.

Vinkki: Kohdista piste keskisävyiseen kohteeseen tai lukitse valotus automaattivalotuksen lukituspainikkeella, ennen kuin sommittelet kuvan. (Automaattivalotuksen lukituspainike on kaikissa EOS-kameroissa se painike, jonka vieressä on *-merkki.)

historia – Canon
Simon Lesley: Hylätty
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Mustavalko- ja seepiakuvat

Kun valitset kameran kuva-asetukseksi mustavalkotyylin, saat vaikuttavia kuvia, jotka korostavat kuvien menneen vaikutelmaa.

Nostamalla kontrastiasetusta saat tummista kohdista tummempia ja vaaleista vaaleampia. Mustavalkokäsittelyllä saa tyylikkään, modernin ilmeen myös uutta arkkitehtuuria esittäviin kuviin. Lisäksi sillä voidaan korostaa vanhojen rakennusten pintoja.

Jos kuvassa on useita vanhoja rakennuksia tai muita kohteita, kokeile vanhanaikaista seepiasävyä. Myös seepian sävy voidaan valita otettaviin kuviin kuva-asetuksista.

historia – Canon
Ghislain Berger: La Ruelle
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Kokeile intervallikuvausta

EOS-kameran jaksottaisen kuvauksen tai lisävarusteena saatavan ajastettavan laukaisimen avulla voit ottaa määritetyin aikavälein sarjan kuvia, joista voit luoda intervallivideon.

Tällaisissa kuvissa kannattaa käyttää aukon esivalintaa (Av), jotta terävyysalue pysyy samana kaikissa otoksissa. Jos omistat jalustan, kokeile sen käyttöä.

Hyviä intervallikuvauksen kohteita ovat esimerkiksi liikkuvat pilvet, joille liikkumaton, arvokas vanha rakennus luo hienon taustan. Kun olet ottanut muutaman minuutin aikana useita kuvia, käsittele ne tietokoneella ja luo niistä intervallivideo.