Kompaktikameravinkit

Jokaisen kaupungin historiaan kuuluu voittoja ja tappioita, tuhoa ja uudelleenrakennusta sekä kulttuurillisia ja yhteisöllisiä muutoksia. Menneisyydestä jää usein jälkiä. Kun teet hieman tutkimustyötä ja olet tarkkaavainen, voit löytää näkyviä muistoja siitä, millainen kaupunki ennen oli. Niistä saa hienoja valokuvia, joten vaivannäkö kannattaa.

• Ihmiset ja tapahtumapaikat
• Uutta ja vanhaa
• Heijastukset

Ihmiset ja tapahtumapaikat

Monissa Euroopan kaupungeissa on katuja, joilla on rinnakkain perinteisiä, vanhoja ravintoloita ja uudempia, nuoren asiakaskunnan suosimia liikkeitä. Voit luoda mielenkiintoisia vastakohtaisuuksia kuvaamalla uutta ja vanhaa rinnakkain niin, että kuvissasi on mukana ihmisiä.

Vinkki: Katukuvauksessa kamera kannattaa asettaa ottamaan useita kuvia nopeasti peräkkäin. Kun valittuna on urheilukuvausohjelma, kamera käyttää jatkuvaa kuvausta.


Uutta ja vanhaa

Monissa väkiluvultaan suurissa ja menneisyydeltään värikkäissä kaupungeissa - kuten Prahassa, Moskovassa ja Marrakechissa - on paljon erilaisia rakennuksia ja kulkuvälineitä. Etsi nykyaikaisen arkkitehtuurin keskeltä vanhoja autoja tai päinvastoin.


Heijastukset

Heijastusten avulla voi kätevästi nostaa esiin kaupungin historiaa. Kääntyvän nestekidenäytön avulla kuva on helppo sommitella niin, että kaupunki heijastuu vaikkapa vesilammikoista. Tällaisista kuvista tulee hienoimpia öisin, kun kaupungin valot saavat aikaan värikkäitä abstrakteja näkymiä.

Päivänvalossa taas lasi- ja teräsrakenteet heijastavat ympäristöään hienosti. Etsi vanhojen näkymien ja rakennusten heijastuksia uusissa rakennelmissa.


historia – Canon
Glen Scarborough: Haas Haus
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Miniatyyritehoste

Monissa kameroissa on valittavissa miniatyyritehoste. Sitä käytettäessä kamera sumentaa osan sekä etualaa että taustaa ja jättää kuvaan vain kapean terävän alueen, jolloin kohde näyttää pienoismallilta. Kokeile, miten saat parhaat lopputulokset.


Käytä ympäristöä kehyksinä

Pidä silmäsi auki sellaisten paikkojen varalta, joissa kaupunki näkyy vanhan, mahdollisesti rikkinäisen ikkunan tai oviaukon läpi. Useimmissa kaupungeissa on vanhoja kujia, joilta aukeaa ainutlaatuisia näkymiä ympäröivään kaupunkiin. Nestekidenäytön avulla näkymä on helppo hahmottaa. Kokeile myös liikuttaa kameraa silmänkorkeudella ylös, alas ja sivusuunnassa. Etsi uudenlaista perspektiiviä uuteen ja kuvaa sitä kaupungin vanhemmista osista.


historia – Canon
GollyGforce: Mahdollisuuksien ikkuna
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/