DSLR-kuvausvinkit: Hauska valokuvaus

Valomaalaus

Voit kirjoittaa sanoja ilmaan kirkkaalla taskulampulla tai tähtisadetikulla.

Ota yökuvia ulkona tummaa taustaa vasten. Avaa kameran suljin samalla, kun joku kirjoittaa valokirjaimia ilmaan. Kokeile eri aukkoarvoja, jotta valonlähde ei ylivalotu. Yksi tapa on laukaista salama valotuksen alkaessa, jotta valokirjaimia muodostava henkilö on näkyvissä. Valotusajan on oltava riittävän pitkä, jotta kirjaimet ehtivät muodostua.

Picture_Tutorial_EOS_p2

Silverter Heiß, © Alfred Utrata 2009, Canon PowerShot A70

Henkilöiden poistaminen
Tällä pitkän valotuksen tekniikalla voit poistaa liikkuvia ihmisiä kuvista. Tarvitset tiheän harmaasuotimen, joka kierretään objektiivin etuosaan. Suodin vähentää huomattavasti objektiiviin tulevan valon määrää. Valotusaikaa on tämän vuoksi pidennettävä, jotta digitaaliseen kuvakennoon pääsee riittävästi valoa.

Canonilla on saatavana ND4X-L- ja ND8X-L-suotimet, jotka vähentävät kuvakennoon saapuvan valon määrää nelin- ja kahdeksankertaisesti. Jos valotusaika on esimerkiksi kaksi minuuttia päivänvalossa, kuvassa oleva liikkuva henkilö katoaa, sillä hän ei ole tarpeeksi kauan samassa kohdassa ikuistuakseen kuvaan.

Sumennus käsivaralla
Voit kokeilla pitkää valotusaikaa myös ilman jalustaa. Kuvaa valaistuksia yöllä ja liikuta kameraa tarkoituksella pysty- tai vaakasuuntaisesti. Kun valotusaika on vain muutamia sekunteja, kuva sumentuu voimakkaasti ja lopputulos on lähes abstrakti. Tämä tehoste ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta sitä on hauska kokeilla. Tarkista kuvat kameran LCD-näytössä ja säädä valotusaikaa, objektiivin aukon arvoa ja liikettä, jotta kuvista tulee vielä parempia.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely