EOS-vinkit

Vinkkejä EOS-kameroilla kuvaaville

Helmikuu voi tuntua pitkältä, jos ei ole talvi-ihminen. Vaikka kyseessä on vuoden lyhin kuukausi, pimeys ja kylmyys vetävät helposti mielen matalaksi. Kesän ystävästä päivät tuntuvat matelevan eteenpäin.

Onneksi valokuvaus virkistää mieltä! Kauniiden ja eloisien kuvien ottaminen on upea tapa piristää tylsiä päivä ja tuoda hieman jännitystä päivittäiseen arkeen. Mielenkiintoinen kuva voivat tehdä tavallisestakin päivästä ikimuistoisen. Voit jopa haastaa itsesi kuvaamaan tavallista enemmän tässä kuussa – opit varmasti lisää valokuvaamisesta.

  • Lähikuvaus
  • Kirkkaat värit
  • Jatkuva kuvaus itselaukaisimella
  • Makro- ja lähikuvaus
  • Kuvaa videotarina kotimatkastasi
  • Oma kuvausprojekti – lämpimämmät sävyt

Lähikuvaustila

Kun kuvaat lähellä olevia kohteita, lähikuvaustila parantaa otoksen laatua. Objektiivin tarkennusetäisyys ei muutu, vaan ainoastaan se, miten kamera käsittelee otosta. Kiinnitä huomiota otoksen yksityiskohtiin laajempien kokonaisuuksien sijasta ja ota niistä useita kuvia. Otoksen kirkkaimmat kohdat luovat vaikutelman, että kuvassa on muutakin kuin pelkkää harmaata.

Vihje: Kannattaa etsiä veden- tai lammikonpintaan heijastuvia monivärisiä valoja tai kohteita.


ainutlaatuinen – Canon

Tim Kouroff – Lyhtyjen valoa
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

ainutlaatuinen – Canon

Michael Gil – Välipalaa keskiyöllä sateessa
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Kirkkaat värit

Käytä visuaalista luovuuttasi ja tutki ympäristöäsi. Hyödynnä kameran kyky lisätä värikylläisyyttä. Joissakin kameroissa on tunnelmanvalintatoiminto, joka tuo väreihin elävyyttä. Jos taas valitset maisematilan, ympäristön väreistä tulee paljon voimakkaampia. Helmikuussa maisema on harmaa, joten kuvattavaan otokseen on hyvä yrittää löytää jotakin värikästä.

ainutlaatuinen – Canon

Kieran Clarke – Sateenvarjot
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Jatkuva kuvaus itselaukaisimella

Monissa kameroissa (EOS 750D / 760D / EOS 650D / EOS 700D / EOS 1200D) on määritettävä itselaukaisin, jolla voi ottaa kuvasarjoja. Kamera ottaa määritetyn määrän kuvia (2–10) 10 sekunnin kuluessa sulkimen painamisesta. Voit esimerkiksi ottaa sarjan muotokuvia ja pyytää kuvattavia henkilöitä kokeilemaan erilaisia ilmeitä ja asentoja.


Makro- ja lähikuvaus

Jos haluat kuviisi pienen pieniä yksityiskohtia, joita muut eivät huomaa, tarvitset oikeanlaisen objektiivin. Kokeile makro-objektiivia (APS-C-kameroissa EF-S 60 mm f/2,8 Macro USM, täysikokoisilla kennoilla EF 100 mm f/2,8 Macro USM) tai käytä loittorengasta, jonka avulla tavallisilla objektiiveilla voi tarkentaa lähemmäs ja lisätä suurennusta. Lähelle tarkennettaessa maailma näyttää aivan erilaiselta, kun huomio kiinnittyy pikkuruisiin yksityiskohtiin. Lähikuvissa terävyysalue on erittäin kapea, mikä korostaa kohdetta entisestään.

ainutlaatuinen – Canon

Christian Roth – The Time of Live
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Kuvaa videotarina

Jos kaipaat ideoita videointiin, voit esimerkiksi kuvata päivän vähittäistä pitenemistä. Kuvaa kamerallasi lyhyt videoleike, jota voit myöhemmin editoida. Aloita kuvaamalla matkasi töistä kotiin ja kuva seuraava leike päivän tai parin päästä. Kuukauden lopussa sinulla on leikesarja, joka havainnollistaa, miten illat muuttuvat valoisammiksi ja ympäristö muuttuu. Tällaiset projektit kannustavat videoimaan useammin, sillä tuloksena on selkeä tarina, jota on helppo seurata. Taitojen karttumisen myötä videoista tulee entistäkin mielenkiintoisempia.


Aina edellistä lämpimämpiä kuvia

Keskihintaisissa EOS-kameroissa käyttäjä voi määrittää valkotasapainon kelvineinä ja asettaa tarkan värilämpötilan. Arvo on tavallisesti 2 500–10 000 K. Voit esimerkiksi ottaa joka toinen päivä kuvan, jonka värilämpötila on hieman edellistä suurempi, esimerkiksi 500 K enemmän. Kuvauskohde voi vaihtua tai pysyä samana. Kelvin-arvon kasvaessa kuvien sävy muuttuu voimakkaan sinisestä lämpimän oranssiksi.

ainutlaatuinen – Canon

See-ming Lee – Heijastus
Tekijänoikeustiedot: https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Lähetä kuvasi galleriaamme

Oletko jo kokeillut uusia kuvaustapoja? Lähetä otoksesi galleriaamme. Galleriassa esittelemme omat suosikkimme meille lähetetyistä kuvista. Lähetä kuvasi.