Kuvausvinkit: Valotus

Valotushaarukointi (AEB)

Voit käyttää automaattista valotuksen korjausta valotushaarukointitoiminnolla (AEB).

Kamera ottaa kolme kuvaa nopeasti peräkkäin ja käyttää jokaisessa erilaista korjausta. Voit aloittaa kameran oletusasetuksella ja säätää korjausta plus- tai miinussuuntaan määrävälein (esimerkiksi –1, 0, +1 tai –2, 0, +2)

Korjauksen mukana muuttuva valotusarvo (valotusaika tai aukko) määräytyy valitun kuvaustilan mukaan. Jos käytössä on valotusajan esivalinta (Tv), aukko muuttuu. Jos käytössä on aukon esivalinta (Av), valotusaika muuttuu. Jompikumpi tai molemmat arvoista voivat muuttua ohjelmoitu automaattivalotus (P) -tilassa.

Valotushaarukointi on erittäin hyödyllinen, jos et ole tyytyväinen valotukseen, mutta et ole varma, miten sitä pitäisi muuttaa. Toisena vaihtoehtona on käyttää laajaa dynaamista aluetta (HDR).

Laaja dynaaminen alue (HDR)
Digitaalinen kenno saa talteen vain osan näkymän dynaamisesta alueesta. Jos haluat kuvata kirkkaita alueita, kuten taivasta, osa varjoisten alueiden yksityiskohdista todennäköisesti menetetään. Jos säädät valotusta niin, että varjoiset alueet näkyvät paremmin, kirkkaiden alueiden tarkkuus todennäköisesti heikkenee.

Tämän ongelman voi ratkaista ottamalla vähintään kaksi kuvaa eri valotuksilla ja yhdistämällä ne lopulliseksi kuvaksi. Tämä lisää dynaamista aluetta, jolloin samassa kuvassa sekä kirkkaat että varjoiset alueet näkyvät tarkkoina. Tätä kutsutaan nimellä laaja dynaaminen alue (HDR).

Voit luoda HDR-kuvia Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistossa. Ota ensin kolme kuvaa käyttämällä valotushaarukointia. Kokeile arvoja –2, 0 ja +2. Siirrä kuvat tietokoneeseen ja avaa DPP. Valitse Tools (Työkalut) -valikossa Start HDR tool (Käynnistä HDR-työkalu). Valitse sitten kolme kuvaa ja valitse Start HDR (Käynnistä HDR). Ohjelmisto näyttää yhdistetyn HDR-kuvan. Liukusäätimillä voi säätää kirkkautta, kylläisyyttä, kontrastia sekä parantaa yksityiskohtien tarkkuutta.

Uusissa EOS-kameroissa on HDR-vastavalotoiminto. Kun se on käytössä, kamera ottaa automaattisesti sarjan kuvia eri valotustasoilla ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Tuloksena on kuva, jossa sekä kirkkaiden että varjoisten alueiden yksityiskohdat erottuvat tarkkoina. Joissakin malleissa HDR-toimintoa voi käyttää kamerassa, jolloin voit hallita itse dynaamista aluetta. Lisätietoja saat kamerasi käyttöoppaasta.

1  2  3  4  5