Kuvausvinkit: Valotus

Valotuksen korjaus

Joskus EOS-kameran mittaamat lukemat eivät tuota haluttua valotusta.

Jos kuvaat lumista maisemaa tai valkoisiin pukeutunutta morsianta, valkoisen värin suuri määrä voi hämätä kameran valotusmittaria. Tässä tapauksessa on valittava kameran suosittelemaa korkeampi valotustaso.

Tämä käy helposti EOS-kameran valotuksen korjauksella. Se näkyy joko kameran päällä olevassa LCD-näytössä tai taustapuolen näytössä. Asteikko on yleensä –3 – +3, ja valittu arvo näytetään pienellä osoitinmerkillä. Monissa EOS-kameroissa arvoa säädetään painamalla kameran taustapuolella olevaa ±-painiketta. Päävalintakiekon kääntäminen siirtää osoitinmerkkiä 0-arvosta, jolloin valotuksen korjausta voi säätää plus- tai miinussuuntaan. Lisätietoja saat kamerasi käyttöoppaasta.

Kirkas luminen maisema saattaa vaatia valotuksen korjauksen arvon +2. Arvo +1 riittää luultavasti valkoiseen pukeutuneen morsiamen kuvaamiseen. Miinusmerkkistä valotuksen korjausta käytetään tummasävyisille kohteille varsinkin, jos ne täyttävät kuvan tai niitä kuvataan tummaa taustaa vasten – esimerkiksi siniset ja violetit kukat tummanvihreitä lehtiä vasten.

Kun kuvaat näytöllä, voit käyttää valotuksen korjausta ja tarkistaa tuloksen ennen kuvaamista.

1  2  3   4  5