Vinkit EOS-kameroille

Tässä kuussa tutustumme uusiin tapoihin ikuistaa tunteita. Tavoitteena on auttaa sinua ottamaan parempia kuvia ja muodostamaan entistä tiiviimpiä yhteyksiä kuviesi ja katsojien välille.

Tunteet eivät noudata ennalta määritettyjä sääntöjä, vaan ne ilmaisevat spontaanisti, miltä jostakusta tuntuu. Jotta pystyisit vangitsemaan tunteet kuviin, yksi tärkeimpiä ohjeita on pitää kamera aina lähettyvillä. Voit ottaa upeita kuvia ennalta suunnittelematta. Kokeile ottaa kuvia, kun kuvauskohteesi sitä vähiten odottaa – tai paina laukaisinta vasta siinä vaiheessa, kun kuvattavasi luulee sinun jo ottaneen kuvan. Näin kuvattava näyttää paljon luonnollisemmalta ja rennommalta.

Kuvasitpa omaksi iloksesi tai jakaaksesi kuvia muille, vinkkimme auttavat sinua ikuistamaan tunteita ja tunnelmia entistä tehokkaammin.

Vinkkejä tunteiden kuvaamiseen


Tässä kuussa selvitämme, miten onnistut vangitsemaan ja välittämään tunteita kuvissasi. Aivan tavallinen valokuva voi olla ainutlaatuinen ja voimakas, jos kuva välittää sinun tai kuvauskohteesi tunteita.


Vinkki: Jos haluat ilmaista kuvassa tunteita, pyri tarkentamaan kohteen silmiin. Ne ovat sielun peili ja kertovat, miltä henkilöstä tuntuu.

  • Perusasiat – valmistautuminen
  • Muotokuvaustila
  • Tunnelman kuvaaminen
  • Tarkennus yhteen pisteeseen ja laajakuvaus
  • Erikoistehosteiden käyttäminen


EOS-vinkit – Canon
Vinoth Chandar – Istahda levähtämään
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/


Valmistaudu hyvin

Tunne välittyy usein vain ohikiitävän hetken verran. Hyvä valmistautuminen on avainasemassa, kun haluat vangita kuvaan juuri oikean hetken. Ennen kuin alat kuvata, kannattaa tutustua kameraasi ja varmistaa, että se on käyttövalmis heti tarvittaessa. 


Tiesitkö tämän? Ammattikuvajournalistit hiovat kuvaustaitojaan vuosikaudet, jotta he ovat valmiina, kun sopiva tunnepitoinen hetki koittaa. 


Käytä jatkuvaa kuvaustilaa

Kokeile jatkuvaa kuvaustilaa, jonka avulla voit ottaa monta kuvaa yksi toisensa jälkeen. Näin saat otettua kuvia, joissa kohde ei ole etukäteen valmistautunut, ja saat paremmin vangittua luonnollisia tunteita. Tästä on erityistä hyötyä, kun kuvauskohteen tunteet vaihtuvat hetkessä ihmetyksestä nauruun. Ensimmäisellä kerralla tuloksena ei ehkä vielä ole parhaita mahdollisia kuvia, mutta usean kuvan joukosta pystyt valitsemaan ja muokkaamaan sopivia otoksia. Jos mahdollista, kannattaa myös käyttää jatkuvaa tarkennusta, jolloin kamera seuraa kohdetta jatkuvasti. Näin tunteet ovat helposti nähtävissä ja ikuistettavissa kuvaan.

Varmista, että käytät suuren kapasiteetin muistikorttia. Ottamalla JPEG-kuvia (sen sijaan, että ottaisit RAW-muotoisia kuvia) voit ottaa suuremman määrän kuvia yhden sarjakuvauksen aikana.


Käytä laajakulmaobjektiivia

Laajakulmaobjektiivin käyttö auttaa rajaamaan kuvan ja pääset myös lähelle kohdetta, joten saat helposti tallennettua kasvonilmeet. Laajakulmaobjektiivit taltioivat luonnollisella tavalla ympäristön osaksi kuvaa ja antavat katsojalle visuaalisia vinkkejä. Niistä katsoja voi päätellä, mitä kuvassa näkyvien tunteiden takana piilee. Esimerkkeinä tästä ovat musiikista nauttivan festivaalikävijän kasvot tai vuorikiipeilijän päättäväinen ilme. 


Muotokuvaustila

Muotokuvaustila sisältyy monien EOS-kameroiden valintakiekkoon. Tilan kuvakkeena on ihmishahmon pää.

Muotokuvaustilaa voi käyttää

  • sarjakuvaukseen, jolloin kamera ottaa sarjan kuvia laukaisinta painettaessa, ja kohteen tunteet välittyvät luonnollisina 
  • kuvaamiseen suurella aukolla, jolloin katsojan huomio kiinnittyy kohteeseen eikä sotkuiseen taustaan ja kuvan ilmaisemat tunteet ovat katsojan huomion keskipisteenä. 

Muotokuvaustilaa käytetään usein pitkän polttovälin objektiivien kanssa, mutta jos käytät laajakulmaobjektiivia tai kamerasi suurinta zoomausasetusta, kamera käyttää suurta aukkoa kuvissa, joissa kuvauskohde on kyseisen kuvan tärkein elementti. 


Linssiheijastuksen hyödyntäminen tunnelman kuvaamisessa

Kuvaamalla ilman vastavalosuojaa ja sijoittamalla auringon kuvan reuna-alueelle voit hyödyntää kuvassa linssiheijastuksen tuottamaa erityistä tunnelmaa.

Linssiheijastuksia ei voi ennakoida, joten ne tuovat usein kuvaan vapauden tunnetta ja pehmeän, unenomaisen tunnelman. Linssiheijastukset soveltuvat erityisen hyvin maiseman tunnelman ikuistamiseen, kuten kuviin tyhjästä rannasta tai kauniista, kukkivasta auringonkukkapellosta. 


Vinkki: Ota EOS-kamera mukaasi ulos aurinkoisena päivänä ja kokeile ottaa kuvia vaihtelemalla sijaintiasi suhteessa aurinkoon. 


Linssiheijastus:
EOS-vinkit – Canon
Geraint Rowland - Laskuvesi, vene ja auringonlasku, Southend
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/


Yksittäisen pisteen tarkennus

Käytä luovia kuvaustiloja, ohjelmoitua tilaa, aukon esivalintaa ja valotusajan esivalintaa, jos haluat, että kamera tarkentaa vain yhteen tarkennuspisteeseen. Yksittäisen tarkennuspisteen ei tarvitse sijaita kuvan keskellä. Tarkennuspisteen sijoittaminen muualle kuin kuvan keskelle voi tuottaa parempia sommitelmia.

Jos digitaalisessa EOS-järjestelmäkamerassasi on useita tarkennuspisteryhmiä, valitse enintään viisi tarkennuspistettä sisältävä ryhmä. Näin pystyt keskittymään kohteeseen tarvitsematta huolehtia siitä, että tarkennuspiste osuu tarkalleen oikeaan kohtaan. 


Käytä laajakulmaa

Laajakulmaobjektiivi, kuten APS-C -kameroihin tarkoitettu Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM, on pieni ja kevyt. Laajakulman ansiosta kuvaan mahtuu enemmän. Täyden kennokoon kameroihin parhaiten sopiva objektiivi on EF 35 mm f/2 IS USM. Tämä objektiivi helpottaa kuvaamista, koska joudut yleensä siirtymään sitä mukaa kun kohde liikkuu ja vaihtamaan paikkaa, jos haluat muuttaa kuvan sommittelua. Objektiivin avulla pysyt helpommin yhteydessä kuvattavaan henkilöön tai näkymään tai molempiin. 


Valitse valovoimainen objektiivi

Tunteenilmaisut ovat spontaaneja, joten ne on pystyttävä taltioimaan milloin tahansa heikossa valaistuksessa ilman salamaa. Tämä pätee niin ihmisten kuvaamiseen kuin maiseman ohikiitävän muutoksen tallentamiseen iltahämärän hetkellä. Toimi seuraavasti:

  • Käytä 50 mm:n helppokäyttöistä objektiivia, joka on valovoimainen (f/1,8 tai f/1,4). Se päästää paljon valoa kameraan, kun valovoima on suurimmillaan. 
  • Käytä aukon esivalintaa ja valitse suuri valovoima. Näin katsojan huomio kiinnittyy kuvassa pääkohteeseen. 
  • Oikea tarkennus on tärkeää käytettäessä tämän tyypin objektiiveja. Opettele siis etukäteen vaihtamaan nopeasti tarkennuspisteen paikkaa etsimessä. 

Tiesitkö tämän? Valovoimaisissa objektiiveissa on suuret etulinssielementit, jotka ovat alttiimpia linssiheijastuksille. Linssiheijastukset voivat pehmentää kuvaa ja luoda valoraitoja. 


Kokeile visuaalisia tehosteita

Pidä kuvatessasi kohde lähellä objektiivin etuosaa. Tämä tehostaa tunteiden välittymistä kuvassa. Linssiheijastusta voi tehostaa käyttämällä pientä peiliä tai esimerkiksi höyheniä ja kristalleja. Nämä elementit tuovat kuvaan oman lisänsä – halusitpa sitten kuvaan onnellisen, vaikuttavan, hämmentävän tai viehättävän tunnelman. Samaa vaikutelmaa ei helposti saa aikaan uudelleen, mutta näin opit luomaan kuviin erilaisia tunnelmia ja ottamaan entistä vaikuttavampia kuvia. Jopa pieniä koristekäyttöön tarkoitettuja LED-valoja voi pitää objektiivin lähellä. Ne näkyvät tarkentamattomina, mikä voi tehdä kuvistasi entistä kiinnostavampia ja lisätä tunnelmaa ja syvyysvaikutelmaa.

Saitko inspiraation tunteiden kuvaamiseen? Jaa kuvasi myös muille!
Lataa kuvasi galleriaan.