Kompaktikameravinkit

Tässä kuussa tutustumme uusiin tapoihin ikuistaa tunteita. Tavoitteena on auttaa sinua ottamaan parempia kuvia ja muodostamaan entistä tiiviimpiä yhteyksiä kuviesi ja katsojien välille.

Tunteet eivät noudata ennalta määritettyjä sääntöjä, vaan ne ilmaisevat spontaanisti, miltä jostakusta tuntuu. Jotta pystyisit vangitsemaan tunteet kuviin, yksi tärkeimpiä ohjeita on pitää kamera aina lähettyvillä. Voit ottaa upeita kuvia ennalta suunnittelematta. Kokeile ottaa kuvia, kun kuvauskohteesi sitä vähiten odottaa – tai paina laukaisinta vasta siinä vaiheessa, kun kuvattavasi luulee sinun jo ottaneen kuvan. Näin kuvattava näyttää paljon luonnollisemmalta ja rennommalta.

Kuvasitpa omaksi iloksesi tai jakaaksesi kuvia muille, vinkkimme auttavat sinua ikuistamaan tunteita ja tunnelmia entistä tehokkaammin.

Tunteiden kuvaaminen IXUS- ja PowerShot-kameroilla

Kun käytät kompaktikameraa, jossa on tehokas zoom, saatat käyttää zoomia turhan usein tai zoomata liian lähelle. Näin menetät laajemman kuva-alan tunnelman. 


Käytä laajakulmaa

Jos haluat ottaa kiinnostavampia kuvia, joissa ympäristö on osa kuvaa, kokeile käyttää kamerasi zoomia luovasti ja loitonna näkymä mahdollisimman laajaksi. Poista sitten salamavalo käytöstä, jolloin kamera valitsee pidemmän valotusajan. Kuviin tulee näin dynaamista epäterävyyttä ja liikkeen tuntua. Jos kuvissa on liikettä, niissä on yleensä myös enemmän tunnetta, tunnelmaa ja elävyyttä. Kokeile kuvata vilkasta katunäkymää yöllä tai töihin menossa olevia ihmisiä aamulla. Mieti, miltä näkymä sinusta tuntuu, ja yritä välittää sama tunne myös kuvissasi. 


Kompaktikameravinkit – Canon
Don Nunn – Lumipeitteiset kadut
Käyttöoikeudet: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/


Poista salamavalo käytöstä, jos haluat kuvata tunteita

Kun haluat ilmaista kuvissasi tunteita valaistuksen ja tunnelman avulla, on hyödyllistä tietää, miten automaattisen salamakuvauksen saa pois käytöstä. Yleensä voit valita tilan, jossa salama on kokonaan pois käytöstä, tai estää salaman välähtämisen painamalla kameran salamapainiketta. Kamera valitsee hitaamman suljinnopeuden, jolloin liike ja tunteet korostuvat kuvassa.

Tunnelman ilmaisemiseksi voit ottaa kuvia, joissa kameran lähellä on pieniä yksityiskohtia – esimerkiksi avainnippu, tyhjä lasi tai aurinkolasit. Niihin jokaiseen liittyy tunnepitoinen viesti. Kamera tarkentaa näihin yksityiskohtiin, ja vakiomallisten IXUS- ja PowerShot-kameroiden lyhyt terävyysalue luo kuviin epäterävyyttä ja samalla tunnelmaa.


Hyödynnä automaattista zoomausta

Joissakin PowerShot- ja IXUS-kameroissa on mahdollista valita automaattinen sommittelutoiminto, jonka avulla kohde pysyy kuvassa, vaikka se liikkuisi lähemmäs tai kauemmas. Tätä kutsutaan automaattiseksi zoomaukseksi.

Toiminnon avulla pystyt tallentamaan liikkuvien kohteiden kasvoilla näkyvän jännityksen tai muut tunteet. Koska voi olla haastavaa saada kohde pysymään kuvassa, voit kuvata laajemmalla zoomilla. Automaattinen zoomaustoiminto mukauttaa kuitenkin automaattisesti zoomin polttovälin sopivaksi, jolloin pääkohde toistuu kuvassa saman kokoisena.


Kuvaa hymyileviä kasvoja käyttämällä älykästä laukaisinta

PowerShot- ja IXUS-kameroissa on älykäs laukaisin, jossa on kolme erilaista aputoimintoa kuvien ottamiseen.

  • Hymyn tunnistus ottaa kuvan aina, kun kohde hymyilee. Voit jättää kameran tiettyyn paikkaan, ja kun kohde hymyilee, kamera ottaa kuvan automaattisesti.
  • Älykäs laukaisin voidaan myös määrittää kuvaamaan muita eleitä. Toiminnon ansiosta voit ottaa kuvia itsestäsi ystävien tai perheen kanssa. Aseta kamera paikalleen jalustalle ja pyydä kuvattava ryhmä paikalle. Sen jälkeen voit itse kävellä muiden joukkoon ja iskeä silmää kameralle. Hetken kuluttua kamera ottaa kuvan.
  • Jos kyseessä on suuri ryhmä, kamera voidaan määrittää tunnistamaan uudet kasvot, jonka jälkeen kamera ottaa kuvan.

Kokeile älykästä laukaisintoimintoa, kun haluat kuvata ystävien ja perheen kanssa vietettyjen hetkien tunteita.


Tutustu hybridiautomaattitilaan

Hybridiautomaattitila on moniin PowerShot- ja IXUS-kameroihin liittyvä toiminto. Sillä vangitset onnistuneesti tapahtumaan tai tilanteeseen liittyvät tunteet.

Kamera kuvaa kahdesta neljään sekuntia videokuvaa ennen jokaisen stillkuvan ottamista. Jokainen videoleike tallentuu muistikortille, ja leikkeet yhdistetään automaattisesti. Näin saat vaivattomasti nopeatempoisen videon, josta välittyvät tapahtuman aikana koetut tunteet. Kuvien ottamisen yhteydessä taltioitu video tuo muistoja hetkestä ennen stillkuvan ottoa ja toimii ainutlaatuisena taustamateriaalina kuvillesi. Toiminto sopii yhtä hyvin maisemien kuin ihmisten kuvaamiseen.


Jaa tunteikkaat kuvasi Wi-Fi- ja NFC-yhteydellä

Monet IXUS- ja PowerShot-kamerat tukevat kuvien jakamista älypuhelimeen Canon Camera Connect -sovelluksella, joka on saatavana sekä Android- että Apple iOS -laitteisiin.

Kun sovellus on asennettu, kameralla otetut kuvat voidaan siirtää älypuhelimeen tai tablettiin kamerassa olevan mobiililaitteiden yhdistämispainikkeen avulla tai kameran valikosta. Uusimmissa kompaktikameroissamme on myös NFC (near field communication) -toiminto, joka on helpoin tapa jakaa kuvia NFC-yhteensopiviin älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin. Kuvien jakaminen onnistuu hetkessä koskettamalla laitteilla toisiansa. Kun kuvat on siirretty älypuhelimeesi tai tabletillesi, voit jakaa ainutkertaiset hetkesi helposti haluamiisi yhteisöpalveluihin.

Saitko inspiraation tunteiden kuvaamiseen? Jaa kuvasi myös muille!
Lataa kuvasi galleriaan.