Kuvausvinkit: Tutustu kameraasi

Mittaustavat

EOS-kamerassasi olevat anturit mittaavat objektiivin läpi kulkevan valon kirkkauden.

Picture_Tutorial_img2_EOS
Anturit on jaettu vyöhykkeisiin, ja kunkin vyöhykkeen anturit mittaavat valon kirkkauden näkymän tietystä osasta. Vyöhykkeitä on kamerasta riippuen 21-63.

Vyöhykemittauksella voidaan määrittää näkymän valaistuksen tyyppi. Jos eri vyöhykkeiden arvot ovat lähellä toisiaan, valaistus on todennäköisesti tasainen (esimerkiksi auringonvalon tullessa kameran takaa). Jos taas keskimmäisen vyöhykkeen arvot ovat ulompien vyöhykkeiden arvoja pienemmät, kyseessä voi olla vastavalo.

Arvioiva mittaus analysoi vyöhykkeiden arvot ja säätää tulosten perusteella valotusaikaa ja aukkoa siten, että kuva valottuu oikein myös epätavallisissa valaistusolosuhteissa.

Keskustapainotteinen mittaus mittaa arvoja koko näkymän alueelta, mutta painottaa keskustasta mitattuja arvoja. Tämä mittaustapa sopii hyvin maisemakuvaukseen.

Osa-alamittaus mittaa arvoja vain näkymän keskeltä alueelta, jonka koko on noin 10 % etsimen kuva-alasta. Osa-alamittausta kannattaa käyttää silloin, kun halutaan mitata oikea valotus jostakin tietystä kohteen kohdasta – esimerkiksi kasvoista, kun kuvataan muotokuvaa.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Tutustu kameraasi
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus