Kuvausvinkit: Tutustu kameraasi

Yksi valokuvauksen perusasioista on oikea valotus. Canonin kameroilla saat upeita kuvia jo pelkillä perusasetuksilla, mutta niissä on myös paljon lisäominaisuuksia, joiden avulla saat valotuksen kohdalleen.

Picture_Tutorial_img1

Näiden vinkkien avulla saat kameran ominaisuuksista kaiken hyödyn.

• Valotus
• Mittaustavat
• Valotuksen korjaus
• Valotuksen lukitus (AEL)
• Salaman asetukset

Valotus
Kun otat valokuvan, valo osuu kameran sisällä olevaan kennoon. Valotuksessa on kolme perustekijää: valon kirkkaus, valon vaikutusaika kennolla sekä kennon herkkyys.

Objektiivin aukko säätelee valon kirkkautta. Kennolle osuvan valon määrä muuttuu aukon suuruuden mukaan. Valotuksen pituus määräytyy sen mukaan, miten pitkään suljin on auki (valotusaika).

Kennon herkkyyttä säädellään ISO-asetuksella. Esimerkiksi ISO 100 -arvolla vahvistus ei ole kovin suuri, mutta suuremmilla ISO-herkkyysarvoilla voidaan ottaa kuvia hyvinkin heikossa valaistuksessa.

Tämän perusteella voisi päätellä, että kuvattaessa kannattaa käyttää aina suurinta ISO-asetusta. ISO-herkkyyden kasvaessa kuitenkin myös kuvan kohina kasvaa, ja kuviin ilmestyy värillisiä pisteitä. Tästä syystä erittäin heikossa valaistuksessa joudutaan usein tekemään kompromissi tarkkuuden ja kohinan välillä.

Monissa uusissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa on HS System -järjestelmä. DIGIC 4 -kuvaprosessorin ja erittäin herkän CMOS-kennon yhdistelmä vähentää kuvien kohinaa jopa 60 % kaikilla ISO-herkkyyksillä. Näin saat entistä laadukkaampia kuvia myös hämärässä.

1   2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Tutustu kameraasi
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus