EOS-opas

Tutki maailmaa eri näkökulmista

Tässä kuussa katsomme asioita uudesta näkökulmasta. Tutustu kanssamme kahteen venäläiseen seikkailijaan, Vadimiin ja Vitaliyyn, joiden elämäntehtävä on ollut tutkia maailman kiehtovimpia kaupunkeja henkeäsalpaavista näkökulmista.

Omissa kuvissasi erilaisen näkökulman etsiminen ei tarkoita erikoisten kuvakulmien etsimistä talojen katoilta. Ideana on kertoa tarina tuorein silmin ja herättää uusia tunteita. Tähän voi päästä luomalla tietynlaisen tunnelman, ilmaisemalla jonkin ajatuksen tai kertomalla tarinan.

Parhaassa tapauksessa kuvasi tekee vaikutuksen katsojaan, joka näkee sen ensimmäisen kerran.

Voit tuoda näkökulmasi esiin sommittelun kautta. Esimerkiksi metroasemalla meditoiva henkilö voi luoda mielenkiintoisen kontrastin suurkaupungin vilskeelle, tai päivittäisestä työmatkasta voi etsiä uusia puolia kuvaamalla ihmisiä jalkojen tasalta. Lue lisää oppaistamme.

Omaperäisen näkökulman luominen onnistuu myös väreillä leikittelemällä. Lue kuinka värit muovaavat tapaamme nähdä asiat ja lisää omiin kuviisi uusia taianomaisia sävyjä.

Yksilöllisen näkökulman luominen väreillä ja sommittelulla

Ympäristön valo vaikuttaa merkittävällä tavalla kuvan väreihin. Jotkut valokuvaajat käyttävät automaattista valkotasapainoasetusta, jolloin kamera tai RAW-käsittelyohjelma säätää kuvan värit kohdalleen. Voit kuitenkin myös muuttaa kameran asetuksia ja vaikuttaa näin kuvan väreihin.

Yksilöllisen näkökulman luominen väreillä ja sommittelulla – Canon
© Christopher Melnychuk – Canon PowerShot S90
creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Värisäätöjen perusteet

Helppo tapa aloittaa kokeilut väreillä ja valaistuksella ovat EOS-kameran kuva-asetukset. Canonin kuva-asetukset ovat esimääritettyjä asetuksia, jotka määrittelevät, miten EOS-kamerasi käsittelee ja näyttää kameralla otetut kuvat. Voit kokeilla ja mukauttaa kuva-asetuksia haluamallasi tavalla.

Värisäätöjen perusteet – Canon
© Erwin Soo – Canon EOS 650D – Singaporen siluetti 2
creative commons -lisenssi: nimi mainittava

Kuva-asetusten käyttäminen

Voit ottaa kuva-asetuksen kamerassasi käyttöön seuraavalla tavalla:
1.    Valitse toinen kuvausvalikon välilehti (tai paina kuva-asetusten painiketta, jos digitaalisessa EOS-järjestelmäkamerassasi on sellainen).
2.    Selaa [Kuva-asetukset]-kohtaan ja paina Set-painiketta. (Aseta)
3.    Valitse haluamasi tyyli ja paina Set-painiketta.

Saatavana on useita erilaisia kuva-asetuksia, jotka vaikuttavat kuvan väreihin eri tavalla:

  • Normaali: tuottaa teräviä ja eloisia kuvia lisäämällä värikylläisyyttä, kontrastia ja terävöitystä. Tämä on EOS-kameroiden oletusasetus.
  • Muotokuva: toistaa ihon värisävyt ja värikylläisyyden parhaalla mahdollisella tavalla. Pehmentää ihoa vähentämällä reunojen terävyyttä.
  • Maisema: tuottaa vaikuttavat vihreät ja siniset ja terävöittää vuorien, puiden ja rakennusten reunoja.
  • Neutraali: vähemmän kontrastia ja värikylläisyyttä kuin normaaliasetuksella. Asetus sopii kuviin, joiden värejä, värikylläisyyttä, kontrastia ja terävyyttä aiot muokata jälkikäteen.
  • Todellinen: muistuttaa neutraalia, mutta tuottaa kuvia, joiden värit ovat lähes samat kuin todelliset värit päivänvalossa.

Kuva-asetusten käyttäminen – Canon
© Daniel Lee – Canon EOS Kiss X4 – Applecross Jetty
creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Valkotasapainon perusteet

Valkotasapaino määrittää kuvan sävyn. Muuttamalla valkotasapainoa voit vaikuttaa kuvan tunnelmaan tai valotuksen ilmeeseen.

Automaattiasetus tallentaa yleensä tarkasti kohteen värisävyt, mutta kaikissa EOS-kameroissa on myös mahdollisuus määrittää valkotasapaino käyttämällä eri ympäristöihin sopivia esiasetuksia. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi HEHKULAMPPU, PILVINEN tai PÄIVÄNVALO.

Leikittelyä valkotasapainolla

Voit luoda mielenkiintoisia kuvia valitsemalla poikkeuksellisen valkotasapainoasetuksen, joka antaa kuvalle yllättävän sävyn.

Kokeile esimerkiksi kuvata HEHKULAMPPU-asetuksella. Jos otat kuvan päivänvalossa, siitä tulee sinertävän sävyinen. Vastaavasti PÄIVÄNVALO-asetuksen käyttäminen hehkulamppujen valaisemassa ympäristössä luo kuviin oranssin värityksen.

Leikittelyä valkotasapainolla – Canon
© photophilde – EOS 5D Mark II – Hyvää huomenta
creative commons -lisenssi: nimi mainittava, jaa samoin

Valkotasapainolla leikittelyn voi viedä pidemmällekin. Kun osa kuva-alasta on päivänvalossa ja osa keinovalossa, kuvaan voi tulla värisiirtymä. Jos esimerkiksi henkilö istuu hehkulampun valaisemassa huoneessa ikkunan edessä, hehkulamppuasetuksen käyttäminen saa ikkunan takana olevan ulkotilan näyttämään kylmän siniseltä, kun taas henkilön värit toistuvat normaaleina.

Käyttämällä erilaisia valkotasapainon asetuksia voit saada tunnelmallisia tuloksia, joten kokeile rohkeasti eri asetuksia ja valitse eniten silmää miellyttävä.

Värisuotimen lisääminen salamaan

Väreillä leikittelyn voi viedä astetta pidemmälle lisäämällä kuvaan voimakkaanvärisen valon ja käyttämällä samalla valkotasapainon säätöä.

Voit esimerkiksi lisätä salamavalosi päälle punaisen geelisuotimen. Tällöin salaman valaisema alue saa punaisen sävyn. Jos lisäksi käytät valkotasapainon säätöä (toiminto sisältyy kaikkiin EOS-kameroihin) ja tallennat kuvan punaisen valon värjäämästä neutraalinharmaasta kohteesta, kamera luo punaisen valon ulkopuolelle jääviin osiin mielenkiintoisia lisäsävyjä. Lopputuloksena saat kiehtovan kuvan ja uuden näkökulman tuttuun näkymään.

Värisuotimen lisääminen salamaan – Canon 
© Judit Klein – EOS 400D – Coke
creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Jos et kokeile väreillä ja valolla kuvaushetkellä, voit tehdä sen myös jälkikäteen. Canon Digital Photo Professional- tai Adobe Photoshop Lightroom -ohjelmistolla voit käsitellä kuviasi tietokoneella.

Omaperäisten näkökulmien löytäminen ei edellytä välttämättä kiipeämistä korkeisiin rakennuksiin tai leikittelyä väreillä. Maisemaan, henkilöön tai väreihin voi luoda erilaisen näkökulman monella eri tavalla. Tärkeintä on uskaltaa kokeilla uusia asioita ja kuvata erilaisella tavalla. Ikuistettuasi omaperäiset näkökulmasi, jaa parhaat otokset galleriassamme.