Kuvausvinkit: Luova valotus

Manuaaliset säädöt

Valotustekijöiden (aukko, valotusaika ja ISO-herkkyys) tasapainottamisessa kannattaa hyödyntää manuaalista (M) kuvaustilaa.

Myös manuaalisessa tilassa EOS-kamera ehdottaa sopivaa valotusta. Etsimessä näkyvä valotuksen korjauksen asteikko muuttuu valotusmittariksi. Kun valotuksen tason ilmaisin on keskellä asteikkoa, kamera tulkitsee määritetyn valotuksen oikeaksi.

Normaalivalotuksen osoitin
Picture_Tutorial_p5
Valotuksen tason ilmaisin

Näin voit esimerkiksi määrittää (pikavalitsimella) aukon ja (päävalintakiekolla) valotusajan, joilla saat aikaan haluamasi lopputuloksen, ja säätää sitten ISO-herkkyyttä siten, että ilmaisin siirtyy asteikon keskelle. Samalla tavalla voit määrittää mitkä tahansa kaksi valotusarvoa ja säätää kolmatta siten, että ilmaisin on keskellä. Voit valita valotuksen tason myös itse, mutta näet samalla, minkä valotuksen kamera valitsisi.

Yhtenä vaihtoehtona voit myös antaa kameran määrittää ISO-herkkyyden automaattisesti. Tämä asetus on erityisen hyödyllinen silloin, kun haluat käyttää tiettyä valotusajan ja aukon yhdistelmää haluamasi lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Kokeile

Nyt kun tiedät, miten eri valotustekijät vaikuttavat valokuviisi, voit ottaa EOS-kamerasi esiin ja ryhtyä hyödyntämään saamiasi vinkkejä. Ensi kuun galleriassa esitellään kuvia, joissa aukkoa, valotusaikaa ja ISO-herkkyyttä on käytetty mahdollisimman mielenkiintoisella tavalla. Voit hakea inspiraatiota tämän kuun galleriasta.

1  2  3  4  5