Kuvausvinkit: Luova valotus

Valotusajan valitseminen

Valotusaika vaikuttaa valotuksen lisäksi siihen, miltä kuvauskohde näyttää – erityisesti silloin, jos kohde liikkuu.

Picture_Tutorial_p3
Sukhoi Su-35, © Richard Deakin 2013, Canon EOS-1D X

Erittäin lyhyttä valotusaikaa (esimerkiksi 1/1000 sekuntia) käyttämällä liikkeen voi pysäyttää, jolloin kohde näyttää ympäristönsä suhteen liikkumattomalta. Pitkä, esimerkiksi useiden sekuntien pituinen valotusaika puolestaan sumentaa kohteen. Kun käytät pitkää valotusaikaa ja jalustaa, liikkumattomat kohteet näkyvät terävinä ja liikkeessä olevat kohteet sumentuvat, jolloin lopputulos on erittäin vaikuttava.

EOS-kameroissa valotusajan voi määrittää valotusajan esivalintatilassa (Tv). Voit valita valotusajan itse ja antaa kameran valita aukon arvon.

Picture_Tutorial_p3_02
Sataa, © Regine Heuser 2013, Canon EOS-1D Mark IV

Tässä kuvassa on käytetty lyhyttä valotusaikaa vedessä hyppivän koiran liikkeen pysäyttämiseen. Myös vesipisarat näyttävät pysähtyneen ilmaan. Lyhyttä valotusaikaa käytettäessä on usein käytettävä suurta aukkoa sopivan valotuksen aikaansaamiseksi. Koska tässä valokuvassa on käytetty suurta aukkoa, terävyysalue on kapea, ja koira erottuu taustasta.


Picture_Tutorial_p3_03
Bernin juna-asema, © Crivelli Daniele 2012, Canon EOS 5D

Tässä kuvassa pitkää valotusaikaa on käytetty mielenkiintoisella tavalla. Kamera on jalustalla ja vaaleatukkainen nainen seisoo paikallaan. Siksi nainen näkyy kuvassa terävänä. Liikkeessä olevat ohikulkijat ja juna puolestaan näkyvät kuvassa sumeina.

1  2  3   4  5