Kuvausvinkit: Luova valotus

Objektiivin aukon valinta

Suuri aukko (esimerkiksi f/4) päästää enemmän valoa objektiivin läpi kuin pieni aukko (f/16).

Picture_Tutorial_p2
Aukko on objektiivin himmentimen luoma reikä.

Aukon kokoa säätelee objektiivin himmennin, joka koostuu liikkuvista metallisista lamelleista, jotka suurentavat tai pienentävät aukkoa. Aukon koko ei vaikuta ainoastaan objektiivin läpi pääsevän valon määrään vaan myös terävyysalueeseen eli siihen alueeseen, joka näkyy kuvassa terävänä.

Terävyysalue ulottuu tarkennusetäisyydestä eteen- ja taaksepäin. Jos käytössä on suuri objektiivin aukko, kuten f/2,8 tai f/4, terävyysalue on kapea, ja terävänä näkyvä alue ulottuu vain lyhyelle etäisyydelle polttotasosta. Esimerkkinä tästä ovat muotokuvat, joissa käytetään suurta aukkoa siten, että vain osa kohteen kasvoista näkyy terävänä. Pienillä aukolla, kuten aukon arvolla f/16 tai f/22, saadaan aikaan päinvastainen tulos. Pientä aukkoa käytettäessä terävyysalue on laaja, ja niin lähellä kuin kaukana olevat kohteet näkyvät terävinä. Jos haluat käyttää mahdollisimman suurta terävyysaluetta, tarkenna kohteeseen, joka on koko näkymään verrattuna noin kolmanneksen etäisyydellä kuvan etualasta ja valitse pieni aukon arvo, kuten f/16. Lisätietoja terävyysalueeseen liittyvistä teknisistä yksityiskohdista saat napsauttamalla tätä.

EOS-kameroissa aukon voi määrittää aukon esivalintatilassa (Av). Voit valita aukon arvon itse ja antaa kameran valita valotusajan.

Picture_Tutorial_p2_02
Koiraa kävelyttämässä, © Enda McCormack 2011, Canon EOS 1000D

Tässä kuvassa on käytetty erittäin suurta objektiivin aukkoa. Tarkennus on kohdistettu edestä katsottuna toiseen tolppaan. Terävyysalue on erittäin kapea, ja suurin osa kuvasta näkyy sumeana. Lopputulos muistuttaa impressionistista maalausta.


Picture_Tutorial_p2_03
Kaunotar ja hirviö
, © Eric Dutcit 2011, Canon EOS 7D

Kapeaa terävyysaluetta käyttämällä huomion voi kohdistaa yhteen kuvan osaan. Tässä kohteena on pieni hämähäkki vaaleanpunaisessa kukkasessa. Suuren aukon avulla on saatu aikaan täydellinen lopputulos. Jos kuvassa olisi käytetty pientä aukkoa ja laajempaa terävyysaluetta, katsojan huomio olisi voinut keskittyä esimerkiksi taustalla näkyviin vähemmän kiinnostaviin kohteisiin.


Picture_Tutorial_p2_04
Maisema kuvassa, © Philip Escott 2011, Canon EOS 1000D

Tässä maisemakuvassa on erittäin laaja terävyysalue, joka on saatu aikaan käyttämällä pientä aukkoa. Niin etualalla näkyvä ruoho kuin kaukaisuudessa siintävä horisontti näkyvät terävinä.

1  2   3  4  5