Kuvausvinkit: Värienhallinta

Kolmesta väristä saa 16 miljoonaa
Punaista, vihreää ja sinistä yhdistelevää värimallia kutsutaan additiiviseksi ja sitä on käytetty värikuvien luomisessa valokuvauksen pioneerivuosista lähtien. Yhdistelemällä näiden värien erilaisia määriä ja voimakkuuksia voidaan luoda yli 16 miljoonaa eri väriä (vaikka niitä kaikkia ei ole helppoa erottaa toisistaan) Musta syntyy, kun kaikki kolme väriä puuttuvat. Valkoinen syntyy, kun kaikki kolmea väriä on yhdistetty enimmäisvoimakkuudella.

Värikuvat syntyvät siis punaisen, vihreän ja sinisen yhdistelmistä, ja RGB-lyhenne muodostuukin näiden värien englanninkielisistä nimistä.

Joissakin Canonin digitaalikameroissa kuvatiedoston voi tallentaa joko sRGB- tai Adobe RGB -muodossa. Näitä kutsutaan väriavaruuksiksi. Jos et ole varma, kumpaa käyttää, valitse kamerasi asetukseksi sRGB.

Väritulostus
Mustesuihkutulostimet eivät voi käyttää RGB-väriavaruutta. Tietokoneen näytössä punaisen, vihreän ja sinisen yhdistelmä näyttää valkoiselta. Mutta jos sekoitetaan punaista, vihreää ja sinistä mustetta, tulos on samean ruskea.

Tämän vuoksi tulostimet käyttävät CMYK-väriavaruutta. Paperi on yleensä valkoista, joten valkoinen tuotetaan poistamalla kaikki muut värit. Muut värit muodostuvat syaanin (C), magentan (M) ja keltaisten (Y) mustepisaroiden yhdistelmistä. Useimmat mustesuihkutulostimet käyttävät lisäksi erillistä mustaa värikasettia (K).

Miten RGB-värit muunnetaan CMYK-väreiksi? Tätä tehtävää hoitaa ajuri – pienoisohjelmisto, joka vastaa tiedonsiirrosta tietokoneen ja tulostimen väillä. Yksi tulostinajurin tehtävistä on muuntaa RGB-värit CMYK-väreiksi.

1  2  3

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa