Opi lisää: Lähikuvaus

Lähikuvaus eli makrokuvaus avaa aivan uuden maailman EOS-kamerallesi.

Syksyisin ja talvisin päivät ovat lyhyitä ja hämäriä ja sääolot vaihtelevat, mutta makrokuvaus onnistuu yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin.

IHTT_Page_1_01
Vuokko, © Ueli Grossenbacher, Canon EOS 50D

Näin pääset alkuun
Aluksi kannattaa käyttää EOS-kameran vakio-zoom-objektiivia, ennen kuin hankit varsinaisen makro-objektiivin. Zoomaa teleobjektiivilla suurimpaan mahdolliseen suurennuskokoon ja valitse asetuksista makrokuvaus. Kuvan valotusasetukset ja kuva-asetukset mukautuvat automaattisesti makrokuvaukseen. Lue lisää näistä asetuksista. Tulet huomaamaan, että mitä lähemmäs kohdetta menet, sitä voimakkaammin kameran heilahtelut vaikuttavat. Paras keino välttyä tältä on käyttää jalustaa. Nyt vain kokeilemaan.

IHTT_Page_1_02
Harmoniaa vedessä, © Roberto Tacchetto, Canon EOS-1D Mark III

Syväterävyys ja tarkennus
Kun tarkennat lähellä oleviin kohteisiin, syväterävyysalue (tarkka alue varsinaisen tarkennuskohteen edessä ja takana) kapenee. Millä tahansa aukkovalinnalla tausta jää jossain määrin epätarkaksi, mutta pienellä aukolla (suurella f-arvolla) saa suuremman osan kuvauskohteesta kohtuullisen teräväksi.

Parhaan tarkkuuden ja hallinnan saat manuaalitarkennuksella. Huomaat, että pienten liikkeiden vaikutus kasvaa kohteen suurennuksen myötä. Pienet säädöt tuottavat suuria eroja tarkennusalueeseen. Suurentamalla kuvan näytölle pystyt parhaiten hallitsemaan tarkennusta.

Valaistus
Lähikuvissa oikea valaistus on erittäin tärkeää. Sisäkuvauksessa ikkunasta tuleva luonnonvalo on hyvä lähtökohta. Vältä suoraa auringonpaistetta (pilvisellä säällä valo on hyvä) ja käytä valkoista heijastinpintaa, joka heijastaa valon kohteeseen ja vähentää varjoja. Heijastinpinnan siirtäminen lähemmäs tai kauemmas ja sen kulman muuttaminen voi vaikuttaa kuvaan paljon.

Ihannetilanteessa valonlähde valaisee kohteen kokonaan ja tuo yksityiskohdat ja värit kauniisti esiin. Canonin rengassalamalla ja lähikuvaussalamalla saa parhaan ja tasaisimman valon lähikuviin.

IHTT_Page_1_03
Leikattu tomaatti, © Katherine Watson, Canon EOS 7D

Sommittelu ja tausta
Lähi- ja makrokuvissa keskitytään yksityiskohtiin, joten kohteen ja taustan väliseen sommitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Tausta jää todennäköisesti epätarkaksi, mutta sen värit, kirkkaus ja muodot voivat silti viedä huomiota pois itse kohteesta.

Olet jo paneutunut perusasioihin, ja seuraavat vinkit auttavat etenemään seuraavalle tasolle.

1  2