EOS-opas

Liikkeen vangitsemiseen on kaksi vaihtoehtoa: toiminnan pysäyttäminen tai liikkeen tunnun esittäminen luovilla sumennustehosteilla. Valinta riippuu siitä, mitä haluaa kuvan kertovan katsojalle. Tunteenilmaus tennispelaajan kasvoilla keskellä kiivasta peliä välittää erilaisen viestin kuin kentän poikki viuhuvan lyönnin sumennettu lentorata. Kuvan teho riippuu sen tarkoituksesta.

Liikkeen voi vangita tehokkaasti ja luovasti kaikilla kameroilla käyttämällä monipuolisesti eri tekniikoita. Näin kuvien tarina välittyy vaikuttavasti. Canon-opettaja Brian Worley kertoo kameran tehokkaasta käytöstä. Hän paljastaa myös hyödyllisiä vinkkejä kuvaamiseen LEGRIA-videokameroilla ja kertoo, miten dynaamista liikettä esittävien kuvien tulostaminen onnistuu PIXMA-tulostimella.

Liikkeen kuvaaminen EOS-kameralla

Liikkuvia kohteita voi kuvata tehokkaasti EOS-järjestelmäkameran erikoistekniikoilla:

 • pitkät tai lyhyet valotusajat
 • liikkuvan kohteen panorointi 
 • päällekkäisvalotuksen käyttäminen.

Liikkeen kuvaaminen EOS-kameralla – Canon
Krystian Olszanski, WakeRide 2010
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Liikkuvien kohteiden kuvaaminen edellyttää sopivaa automaattitarkennustilaa. Usein hyvä valinta on jatkuva kuvaus, jota käyttämällä kuvasarjoja voi kuvata nopeasti.

Aloittaminen:

Valotusajan asettaminen

Kuvassa näkyvä liikkeen vaikutelma riippuu käytetystä valotusajasta. Lyhyt valotusaika pysäyttää liikkeen, ja pidempi valotusaika tuo liikkeen esiin sumennettuna. Valotusaika on valittava kohteen liikkeen nopeuden mukaan. Kilpa-auton kuvaaminen edellyttää selvästi lyhyempää valotusaikaa kuin kävelevän henkilön kuvaaminen.

Valotusaika ilmaistaan sekunneissa tai useammin sekunnin murto-osissa. Lyhyt valotusaika esittää kohteen kuvassa ikään kuin pysähtyneenä.

 • Valotusajan voi asettaa valotusajan esivalintatilassa (Tv) ja manuaalisessa tilassa (M). 
 • Voit asettaa haluamasi tilan (Tv tai M) EOS-kameran päävalintakiekolla. Aseta sitten valotusaika laukaisimen vieressä olevalla valintakiekolla. 
 • Lyhyellä valotusajalla tarkoitetaan yleensä 1/500 sekunnin valotusaikaa tai lyhyempää. EOS-kameroissa valotusaika voi olla jopa 1/4 000 tai 1/8 000 sekuntia. 
 • Liikkeen voi esittää sumennettuna käyttämällä pidempää valotusaikaa. Pitkä suljinaika on 1/30 sekuntia tai pidempi, ja EOS-kameroissa voi käyttää jopa 30 sekunnin valotusaikaa.

Valotusajan asettaminen – Canon
Phil Chiorean, Talvi
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Urheilukuvaustilan käyttäminen

EOS-kameroiden ja monien muiden Canonin kameroiden urheilukuvaustila on suunniteltu vangitsemaan automaattisesti toiminnalliset tilanteet ja nopeat urheilusuoritukset.

Tässä tilassa kameran oletusasetuksia muutetaan niin, että liike voidaan pysäyttää, tarkennus seuraa kohteita ja jatkuva kuvaus on käytössä.

Pitkän polttovälin objektiiveja käytetään usein vauhdikkaiden urheilutilanteiden kuvaamiseen. Urheilukuvaustilassa kamera valitsee automaattisesti käytössä olevaan objektiiviin parhaiten sopivan valotusajan.

Urheilukuvaustilan vinkkejä

Urheilukuvaustilassa tarkennus ei lukitu, kun laukaisin painetaan puoliväliin. Sen sijaan tarkennus seuraa kohdetta, kun se liikkuu lähemmäs tai kauemmas tai eri puolille kuvausaluetta.

 • Kohdistus toimii parhaiten, kun aloitat kuvaamisen niin, että kohde on kuva-alan keskellä. 
 • Kannattaa myös aloittaa kohteen seuraaminen, ennen kuin kohde on suunnitellussa kuvauskohdassa.

Pitkän polttovälin objektiivit

Pitkän polttovälin objektiivien kuvakulma on ihmissilmää kapeampi. Näitä objektiiveja käytetään paljon urheilu- ja luontokuvauksessa. Pitkän polttovälin objektiivit saavat etäiset kohteet näyttämään suuremmilta, joten niiden avulla pääsee lähemmäs toimintaa. Teleobjektiiveiksi kutsutaan objektiiveja, joiden polttoväli on vähintään 70 mm.

Käytä nopeaa, suuren tallennuskapasiteetin muistikorttia

EOS-kameroilla liikkeen voi ikuistaa parhaiten käyttämällä jatkuvaa kuvausta. Hyödyllisiä vinkkejä:

 • Valitse nopea jatkuva kuvaus, jolloin kamera ottaa sarjan kuvia, kun painat laukaisinta. 
 • Nopean kirjoitusnopeuden ja suuren tallennuskapasiteetin muistikorteille voi tallentaa enemmän kuvia yhden sarjakuvauksen aikana. 
 • Voit tallentaa enemmän kuvia myös käyttämällä JPEG-kuvamuotoa.

Panorointi – kameran liikuttaminen kohteen mukana

Kohteen seuraamista kameralla kutsutaan panoroinniksi. Se on vaikeaa, joten harjoittele sitä säännöllisesti.

Kameran liikuttaminen kohteen mukana – Canon
Dennis van Zuijlekom, Pyrähdys
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Voit harjoitella taitojasi kuvaamalla pyöräilijöitä. Panorointi on tehokkainta silloin, kun liikutat kameraasi samalla nopeudella, jolla kohde liikkuu. Tällöin kohde näkyy kuvassa tarkasti pysäytettynä, mutta liikkeen vaikutelma syntyy taustan sumentumisesta. Jos kuvaat kulkuneuvoja tällä tavalla, kuvassa pyörien liike näkyy sumentuneena ja kulkuneuvo on terävä tasaisesti sumennettua taustaa vasten.

Panoroinnin avulla voi kuvata myös useita kohteita, esimerkiksi kilparadalla kiitäviä autoja. Terävästi kuvattu auto ja sumea tausta luo todenmukaisen vaikutelman vauhdista.

Jos kohde liikkuu hitaasti, voit kokeilla käyttää valotusajan esivalintatilaa (Tv) ja asettaa valotusajan itse.

Tavallisesta poikkeavat keinot: liikevaikutelman synnyttäminen zoom-sumennuksella

Zoom-sumennus on tehoste, jolla kuvaan saa liikkeen tunnun. Voit kokeilla sitä helposti EOS-kameralla, zoom-objektiivilla ja jalustalla, jos sellainen on käytettävissä.

Liikevaikutelman synnyttäminen zoom-sumennuksella – Canon
© Doug Wheller – Zoom-sumennustaustakuva
Nimimainittava-Eikaupallinen-Jaasamoin – ei muutoksia

Tämä tehoste syntyy, kun käytössä on pitkä valotusaika ja zoomia lähennetään tai loitonnetaan. Tästä syntyy kuvan keskeltä reunoihin suuntautuva tehoste.

Kuvaustavasta riippuen kuvassa näkyy liikettä tai vaikutelma on abstrakti. Saat parhaita tuloksia kokeilemalla eri ajoituksia, mutta pääset alkuun seuraavasti:

 • Valitse EOS-kameran Tv-tila ja aseta valotusajaksi noin 1–4 sekuntia. 
 • Lähennä zoomia ääriasentoon ja tarkenna kohteeseen. Lukitse tarkennus painamalla kameran tarkennuspisteen valitsinta. 
 • Jos käytössä ei ole jalustaa, nojaa tukea vasten ja pitele kameraa vakaasti. 
 • Seuraavaksi loitonna zoomia haluamallesi etäisyydelle muuttamatta tarkennusta. 
 • Paina laukaisinta ja lähennä zoomia, kunnes kohde täyttää jälleen koko ruudun. Yritä lähentää zoomia mahdollisimman sulavasti.

Onko sinulla hieno zoom-sumennuskuva, jonka haluaisit jakaa? Lataa kuva galleriaan.

Tutustu seuraaviin Canonin objektiiveihin:

EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Pienikokoinen teleobjektiivi, joka vie sinut lähemmäs toimintaa. Kuvanvakain ehkäisee kameran tärähtelyn aiheuttamaa epätarkkuutta. STM-tekniikka takaa tasaisen ja hiljaisen tarkennuksen videokuvauksessa.

EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Edistyneen kolmen askelen kuvanvakaintekniikan (IS) ansiosta EF 70–300 mm f/4–5,6 IS USM -objektiivi vähentää kameran tärähtelyä ja sopii täydellisesti telekuvaukseen heikossa valaistuksessa ja pitkillä valotusajoilla.

LISÄVINKKEJÄ

Valotusajan esivalinta (Tv) ja manuaalinen valotus

Jos osaat käyttää EOS-kameran edistyneitä toimintoja sujuvasti, kokeile käyttää valotusajan esivalintatilan (Tv) eri asetuksia, joilla voit pysäyttää kohteen liikkeen tai tuoda sen esiin luovilla sumennustehosteilla.

Valotusajan esivalinta ja manuaalinen valotus – Canon
Phil Chiorean, Talvi
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Manuaalisessa valotustilassa (M) valotusta voi hallita täysin, ja etenkin ammattikuvaajat hyödyntävät tätä tilaa. Parhaan tulokseen saa kokeilemalla eri asetuksia ja valitsemalla niistä parhaiten tarkoitukseen sopivan.

Kuvanvakaintila 2 panorointiin

Monissa Canonin pitkän polttovälin objektiiveissa on useita kuvanvakaintiloja. Jos objektiivissa on valintakytkin, valitse tila 2, kun panoroit kohdetta. Muista:

 • voit panoroida sekä pysty- että vaakasuuntaan. 
 • Panorointi kannattaa aloittaa ennen laukaisimen painamista ja jatkaa liikettä vielä hetken kuvaamisen pysäyttämisen jälkeen. Näin kamera liikkuu samalla nopeudella koko panoroinnin ajan. 
 • Jos objektiivissa on kuvanvakain, siinä voi olla tilanvalitsin. Tavallisesti objektiivi tunnistaa tällöin panoroinnin suunnan automaattisesti ja vaihtaa tilaan 2.

Kuvaaminen päällekkäisvalotuksella

EOS 7D Mark II:ssa, EOS 5D Mark III:ssa ja monissa muissa uusissa EOS-kameroissa on päällekkäisvalotustoiminto. Sitä voi käyttää jatkuvan kuvaustilan rinnalla, jolloin monta toiminnan eri vaihetta tallennetaan yhteen kuvaan.

Päällekkäisvalotus toimii parhaiten, jos tumma kohde on vaaleaa taustaa vasten tai vaalea kohde tummaa taustaa vasten.

Intervallikuvaus

Liikkeen ei aina tarvitse olla nopeaa. Intervallikuvauksessa valittu määrä kuvia otetaan säännöllisin välein, mikä luo vaikutelman ajan nopeutumisesta. Pilvet liikkuvat vauhdilla taivaalla intervallitekniikalla kuvatussa otoksessa. Intervallikuvaus siis nopeuttaa hitaasti liikkuvia kohteita tai ympäristöjä.

Intervallikuvaus edellyttää pitkää kuvasarjaa, jonka yksittäiset kuvat on otettu säännöllisin väliajoin. Intervallikuvausta voi hallita kolmella tavalla:

 • Intervallikuvia voi ottaa säännöllisin väliajoin EOS Utility -ohjelmiston avulla yhdistämällä kameran PC- tai Mac-tietokoneeseen kaapelilla. 
 • Canonin TC-80N3-kaukolaukaisimen voi yhdistää useisiin EOS-kameroihin, ja sen avulla kuvia voi ottaa ohjelmoiduin väliajoin. 
 • EOS 7D Mark II -kamerassa on intervallikuvaukselle oma valikkotoiminto, jonka avulla yksittäiset kuvat voi ajoittaa.

Kun intervallikuvauksella on kuvattu sarja yksittäisiä kuvia, ne on yhdistettävä videoleikkeeksi. Seuraavat Canonin objektiivit soveltuvat erityisen hyvin intervallikuvaukseen:

EF 70-200mm f/4L IS USM

EF 70-200mm f/4L IS USM

Compact, manoeuvrable and lightweight, the world’s first 4-stop Image Stabilizer lens also features the very finest in L-series lens optics to deliver stand out optical performance and operability.

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM on monikäyttöinen ammattikäyttöön suunniteltu telezoom-objektiivi. Tässä lujatekoisessa objektiivissa on neljän askeleen kuvanvakain ja erikoislinssielementit.

Lataa kuvasi galleriaan

Saitko inspiraation liikkeen kuvaamiseen? Muistathan jakaa kuvasi myös muille. Lataa kuvat galleriaan.