Kompaktikameravinkit

Liikkeen vangitsemiseen on kaksi vaihtoehtoa: toiminnan pysäyttäminen tai liikkeen tunnun esittäminen luovilla sumennustehosteilla. Valinta riippuu siitä, mitä haluaa kuvan kertovan katsojalle. Tunteenilmaus tennispelaajan kasvoilla keskellä kiivasta peliä välittää erilaisen viestin kuin kentän poikki viuhuvan lyönnin sumennettu lentorata. Kuvan teho riippuu sen tarkoituksesta.

Liikkeen voi vangita tehokkaasti ja luovasti kaikilla kameroilla käyttämällä monipuolisesti eri tekniikoita. Näin kuvien tarina välittyy vaikuttavasti. Canon-opettaja Brian Worley kertoo kameran tehokkaasta käytöstä. Hän paljastaa myös hyödyllisiä vinkkejä kuvaamiseen LEGRIA-videokameroilla ja kertoo, miten dynaamista liikettä esittävien kuvien tulostaminen onnistuu PIXMA-tulostimella.

Liikkeen vangitseminen kuvaustilojen avulla

Useimmissa IXUS- ja PowerShot-kameroissa on kuvaustiloja, joiden avulla liikkeen voi vangita tehokkaasti. Esimerkiksi Urheilu- tai Lapset ja lemmikit -kuvaustiloissa voi nopean toiminnan pysäyttää hyvin.

Liikkeen vangitseminen kuvaustilojen avulla – Canon
Martin Terber, Lentävä mies
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Joissakin edistyneissä PowerShot-kameroissa on valotusajan esivalintatila (Tv), jossa voi määrittää valotusajan. Tv-tilassa voi asettaa valotusajan, mutta myös jatkuvasta kuvauksesta ja eri tarkennusasetuksista on hyötyä.

Kuvaustilojen käyttäminen

Toiminnalliset kuvat onnistuvat helposti kuvaustilojen avulla. Lyhyempää valotusaikaa voi käyttää urheilukuvaustilassa (ja Lapset ja lemmikit -tilassa, jos kamerassa on sellainen). Kokeile myös eri tarkennusasetuksia ja käytä jatkuvaa kuvausta, jossa kamera ottaa useita kuvia laukaisimen painalluksen ajan.

Lapset ja pienet eläimet ovat vikkeliä liikkeissään!

Pienet lapset tai koirat voivat juoksennella ympäriinsä puistoissa ja liikkua arvaamattomasti. Liikkeen suunta voi muuttua nopeasti, mikä tekee kuvaamisesta haastavaa.

Lapset ja pienet eläimet ovat vikkeliä liikkeissään – Canon
Neville Wootton, 054 – Vuokkokala ja sukeltajat
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Jos kamerassa on lasten ja lemmikkien kuvaamiseen tarkoitettu kuvaustila, sen avulla tarkennuksen voi kohdistaa useisiin kohtiin ruudulla, jolloin kohde pysyy tarkkana. Tämä tila toimii tehokkaimmin, kun etäisyys kohteisiin on vähintään kolme metriä.

Tältä etäisyydeltä kamera pystyy paremmin pitämään tarkennuksen kohteessa. Jos kohde tulee lähelle kameraa, se ei välttämättä pysy enää tarkennettuna. Jos tätä kuvaustilaa ei ole kamerassa, kannattaa jatkuva kuvaus ja ennakoiva automaattitarkennus ottaa käyttöön. Tällöin automaattitarkennus seuraa kohdetta tehokkaasti.

Liikkeen pysäyttäminen

Urheilukuvaustila on erinomainen valinta PowerShot-kameroissa, joissa on tehokas zoom-objektiivi. Urheilukuvaustilassa käytetään lyhyitä valotusaikoja, tarkennus seuraa kohteita ja jatkuva kuvaus on käytössä. Nämä kolme toimintoa auttavat yhdessä pysäyttämään vauhdikkaankin toiminnan.

Liikkeen pysäyttäminen – Canon
Mohanraj – Laskuvarjohyppy
Creative commons -lisenssi: nimi mainittava, ei johdannaisia

Kuvanvakain vähentää etenkin pitkien zoom-objektiivien käytön aikana ilmenevää kameran tärinää ja tuottaa näin terävämpiä kuvia. Kun kuvaat lähellä objektiivin zoomin telealuetta, saat parhaan tuloksen pitämällä kameraa vakaasti kahdella kädellä.

Älä käytä salamaa stadioneilla tai konserttihalleissa

Kun kuvaat suurilla urheilustadioneilla, poista salamavalo käytöstä. Sisäänrakennettu salama on suunniteltu valaisemaan lähellä kameraa, tavallisimmin enintään viiden metrin päässä olevia kohteita. Stadionilla salamavalo valaisee lähinnä edessäsi olevat istuimet.

Saitko inspiraation liikkeen kuvaamiseen? Jaa kuvasi myös muille! Lataa kuvat galleriaan.