Värien merkitys

Mustavalkoisessa filmivalokuvauksessa kuvien sävyjä muutetaan usein suotimilla. Esimerkiksi keltaiset ja punaiset suotimet imevät sinistä valoa itseensä, jolloin sininen taivas näyttää kuvassa tummemmalta kuin luonnossa.

Kuvausvinkit_img3

Suodinten käyttö
Tämä tekee maisemasta dramaattisemman ja lisää kontrastia valkoisten pilvien ja taivaan välillä. Kaikkiin EOS-kameroihin ja joihinkin PowerShot -kameroihin, (esim. PowerShot G12 ja PowerShot SX30 IS) voi liittää suotimen. Canon EOS -digitaalikameroiden kuva-asetuksista voi myös valita suodintehosteita. Tarjolla on keltainen, punainen, oranssi ja vihreä, joiden avulla mustavalkoisen kuvan sävyjä voi muuntaa kuin käytössä olisi vastaava suodin. Katso lisätietoja kameran käyttöoppaasta.

Mustavalkoisin silmin
Kuvia ei välttämättä tarvitse ottaa mustavalkoisina, sillä värikuvia voi myös muuntaa mustavalkoisiksi tietokoneella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaunis värillinen kuva ei välttämättä toimi yhtä hyvin mustavalkoisena – ja päinvastoin.

Esimerkiksi punaiset kukat hohtavat värikuvassa upeasti vihreää taustaa vasten. Jos samaa näkymää kuvaa mustavalkoisena, voi olla, että punaisen ja vihreän harmaansävyt lähes sulautuvat toisiinsa.

Harjoittelun kautta oppii näkemään kohteet mustavalkoisin silmin, mutta oppimista voi myös nopeuttaa. Tulet huomaamaan, että mustavalkoisiin kuviin tarvitaan vahvempi kontrasti kuin värikuviin. Kuvaa sama kohde kaksi kertaa, ensin värillisenä ja sitten mustavalkoisena. Voit verrata kuvia kamerasi näytöllä.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat