Milloin mustavalkokuvausta kannattaa käyttää?

Tietyt tilanteet ovat edukseen mustavalkokuvissa. Alla on joitakin erimerkkejä, joita kannattaa harkita.

Kuvausvinkit_img2a

Muotokuvat
Mustavalkokuvaus sopii hyvin muotokuvien ottamiseen. Tämä voi osaksi johtua siitä, että viime vuosisatojen aikana otetut tunnetut muotokuvat ovat kaikki mustavalkoisia, joten olemme tottuneet siihen tyyliin. Toinen syy on kuitenkin se, että kun kuvasta poistetaan värit, henkilön luonne ja persoonallisuus paljastuvat. Varsinkin kohteen valaiseminen sivulta tekee kuvasta vaikuttavan, sillä se korostaa valon ja varjon kontrastia.


Kaupunkimaisemat
Arkkitehtuurikuvat ovat usein mustavalkoisia, sillä ne korostavat rakennusten muotoja. Mustavalkoisissa kuvissa on vahvempi kontrasti kuin värikuvissa, mikä sopii hyvin arkkitehtuurisille kohteille. Arkkitehtuuriset kuvat otetaan usein aikaisin aamulla – osittain siksi, että silloin on vähän liikennettä ja ihmisiä, mutta osittain myös siksi, että matalalla paistava aurinko luo oivallisen valaistuksen. Matala valo saa aikaan pitkiä varjoja ja mielenkiintoisia pintoja osuessaan karkeaan kiveen tai betoniin. Mustavalkokuvan yksinkertaisuus ja selkeys sopivat usein hyvin näihin kuviin.

 Kuvausvinkit_img2b

Yökuvaus
Yökuvausta kannattaa kokeilla sekä mustavalkoisena että värillisenä. Katulamppujen keltainen hohde herättää usein näkymän henkiin. Toisaalta kohteen pinnat ja kuviot näkyvät paremmin mustavalkoisena.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat